SEC kräver en rättegång, böter för saltutlåning, utfärdar inget handlingsbrev och triumfer över Kik

Många har jämfört världen av blockchain och kryptovalutor med ”vilda västern”. Securities and Exchange Commission (SEC) gör dock sitt bästa för att civilisera sektorn genom att hålla alla till uppgift. Även om tillsynsorganet ofta förkastas för sin ställning gentemot många digitala tillgångar, spelar det en viktig roll för att upprätthålla ansvarsskyldighet bland marknadsaktörerna.

Den senaste veckan var upptagen för SEC och blockchain. SEC vann sitt mål mot Kik, utfärdade förtydligande för icke-frihetsberövade ATS-tjänster, böter Salt och lämnade in ett klagomål mot en svensk medborgare för att främja och sälja oregistrerade värdepapper..

SEC triumferar över Kik

I en pågående domstolsstrid som härrör från en ICO som hölls 2017 av Kik, SEC: s påståenden om säkerhetsöverträdelser har motiverats. Det mycket efterlängtade avgörandet av den amerikanska distriktsdomaren Alvin Kellerstein såg domstolen regera till förmån för SEC.

Ungefär $ 55 miljoner av de $ 100 miljoner som samlades in under Kiks ICO var från amerikanska baserade investerare, därefter faller evenemanget under SEC. SEC anser att ‘Howey Test’ gäller Kik ICO, vilket resulterar i att tokens betraktas som värdepapper. Med SEC som nu segrar kommer en lösning sannolikt att nås under de kommande veckorna.

Medan många företag har varit inriktade på SEC för överträdelser av värdepappersregleringen, är meddelandeprogrammet Kik ett av få som har kämpat tillbaka. Resultatet blev en domstolsslag som började 2019.

Detta beslut mot Kik representerar SECs andra högprofilerade vinst i domstol i år, mot tidigare ICO. Det första var ett landmärkeärende mot Telegram, som vi tidigare behandlade HÄR.

No-Action Letter

Inte alla åtgärder som SEC vidtar är bestraffande. I det här fallet tillhandahöll SEC en skriftlig förtydligande till Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) angående det alternativa handelssystemets (ATS) icke-vårdnadshavande roll i avvecklingen av digitala tillgångssäkerhetsaffärer. Brevet är ett förtydligande av Gemensamt personaluttalande om mäklare-återförsäljares förvaring av värdepapper för digitala tillgångar utfärdad av SEC den 8 juli 2019.

Mäklarhandlare som försöker driva en ATS har meddelat att de vill följa en “trestegsprocess” i motsats till “fyrstegsprocessen” för icke-vårdtjänst för matchande beställningar från köpare och säljare; de hävdar att fyrstegsprocessen ”ökar drifts- och avvecklingsriskerna”. SEC rekommenderade ingen verkställighetsåtgärd mot ATS-mäklarhandlare som använder trestegsprocessen så länge även följande är uppfyllt:

  1. Mäklare-återförsäljaroperatören håller minst 250 000 dollar i nettokapital;
  2. Avtalen mellan mäklarhandlare och dess kunder anger tydligt att mäklarehandlare inte garanterar eller på annat sätt har ansvar för att avveckla affären;
  3. Mäklarehandlare har fastställt och upprätthåller rimligt utformade förfaranden för att bedöma om en digital tillgångssäkerhet erbjöds och såldes initialt enligt ett effektivt registreringsdeklaration eller ett tillgängligt undantag från registrering, och om eventuella sekundära transaktioner av digital tillgångssäkerhet på eller genom ATS görs enligt ett effektivt registreringsdeklaration eller ett tillgängligt undantag från registrering.
  4. Transaktionerna med digitala värdepapper överensstämmer annars med den federala värdepapperslagstiftningen.

Med den digitala värdepapperssektorn som växer snabbt är detta ett välkommet klargörande av SEC.

Salt Fined av SEC

Populär blockchain-baserad utlåningsplattform Salt utvärderades av SEC för dess 2017 ICO och det bestämdes att olika säkerhetsöverträdelser ägde rum.

I ett återkommande tema bland ICO som slutfördes 2017, kommer hjärtat av de påstådda överträdelserna från kommunikation mellan Salt och investerare. Mer specifikt indikerade Salt att investerare kunde förvänta sig att tjäna pengar på sin investering.


“… Salt tokens erbjöds och såldes som investeringskontrakt, och därmed värdepapper, enligt testet i SEC mot WJ Howey Co., 328 US 293 (1946) och efterföljande fall som diskuterade testet … En köpare i erbjudandet av Salt Tokens skulle ha haft en rimlig förväntan på att få en framtida vinst baserad på Salts ansträngningar, inklusive Salts utveckling av utlåningsverksamheten med intäkterna från försäljningen av Salt Tokens. ”

 ”Salt bryter mot avsnitt 5 (a) och 5 (c) i värdepapperslagen genom att erbjuda och sälja dessa värdepapper utan att ett registreringsförklaring har lämnats in eller i kraft till kommissionen eller är berättigat till undantag från registrering hos kommissionen. “

Som ett resultat har SEC ålagt olika böter och steg för Salt framåt, med följande är bara några exempel på dessa.

  • 250 000 dollar civilrättsliga påföljder
  • SALT-symboler måste registreras som värdepapper
  • Erbjud ICO-deltagare återbetalning på sina investeringar

Inledande av offentliggörandet av dessa resultat av SEC lämnade Salt ett ‘Offer of Settlement’. Som sådan förväntas det att Salt kommer att följa dessa pålägg och placera denna saga i backspegeln.

Det verkar som om slutsatsen av denna saga var en välkommen utveckling av investerare, eftersom både marknadspriset och priset på SALT-tokens har skjutit i höjden under timmarna efter tillkännagivandet..

SEC kräver en rättegång, böter för saltutlåning, utfärdar inget handlingsbrev och triumfer över Kik

Svensk bedrägeri

I ett fall som bara börjar, SEC har just lämnat in en ansökan till Eastern District Court i New York, att hålla Roger Nils-Jonas Karlsson ansvarig för tidigare handlingar med att erbjuda och sälja oregistrerade värdepapper till investerare, samt att missbruka en stor del av dessa medel. SEC beskrev fallet som ”ett massivt globalt online-erbjudande bedrägeri riktat till tusentals privatinvesterare”.

Karlsson lurade tusentals investerare till ett värde av cirka 3,5 miljoner dollar i digitala tillgångar. Deltagarna trodde att de investerade i ett företag med hög potential som heter Eastern Metal Securities (EMS). Inte bara lovade Karlsson orealistisk avkastning på investeringen, utan han disponerade också medel och köpte personlig fastighet i länder som Thailand.

I sin ansökan hoppas SEC att Karlsson ska hållas ansvarig genom en rättegång av jury.

säkerhet och utbytesprovision

SEC är ett amerikanskt tillsynsorgan. Det har till uppgift att säkerställa rättvisa och transparenta kapitalmarknader genom skapande och efterlevnad av värdepappersbaserade regler.

Ordförande, Jay Clayton, övervakar för närvarande företagets verksamhet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map