Nigerianska SEC tillhandahåller förtydligande om tokenerbjudanden och klassificering av digitala tillgångar

Investerare fortsätter att flockas mot tillgångar som kryptovalutor och digitala värdepapper, inte bara en ny form av valuta utan en säkring mot global ekonomisk osäkerhet. Som ett resultat har tillsynsorgan runt om i världen varit tvungna att anpassa eller förtydliga strategier för dessa alternativa tillgångsslag. Det senaste att göra det är Nigerianska Securities and Exchange Commission.

Innan de hoppade in i vad några av dessa tillvägagångssätt är tog den nigerianska SEC tid att dämpa rädslan för ett onödigt strikt tillvägagångssätt.

”Digitala tillgångar erbjuder alternativa investeringsmöjligheter för investerare. Det är därför viktigt att se till att dessa erbjudanden fungerar på ett sätt som överensstämmer med investerarskydd, allmänhetens intresse, marknadsintegritet och öppenhet. Det allmänna målet med reglering är inte att hindra teknik eller kväva innovation utan att skapa standarder som uppmuntrar etiska metoder som i slutändan ger en rättvis och effektiv marknad. ”

Standardklassificering

I denna senaste adressen till allmänheten, den nigerianska SEC var uttrycklig i sin inställning till digitala tillgångar och uppgav,

“Kommissionens ståndpunkt är att virtuella kryptotillgångar är värdepapper, om inte annat bevisas.”

Genom att inta denna inställning tar det bort gissningarna kring behandlingen av digitala tillgångar. I grund och botten spelar det ingen roll om en tillgång inte uppfyller definitionen av ett värdepapper. För att anses vara något annat måste detta bevisas för den nigerianska SEC från fall till fall. Först då, med godkännande av tillsynsorganet, kan en tillgång klassificeras om.

Där Onus ligger

Förutom att fastställa sin ståndpunkt att alla digitala tillgångar ska behandlas som värdepapper som standard, utarbetade den nigerianska SEC var var skyldigheten låg för dem som vill ändra klassificeringen av en tillgång.

“… bevisbördan att kryptotillgångarna som föreslås erbjudas inte är värdepapper och därför inte faller under SEC: s jurisdiktion, läggs på emittenten eller sponsorn av nämnda tillgångar.”

I huvudsak tar den nigerianska SEC inte på sig att klassificera alla tillgångar. Det är en tokensutgivares ansvar att bevisa den lämpligaste klassificeringen.

Alla Token-erbjudanden reglerade

Medan de två första förtydligandepunkterna bibehåller fokus på investerare, gjordes en tredje för att ge tydlighet åt företag som är värd för kapitalgenereringsevenemang.

Dessa händelser, som inkluderar ICO, DSO och IEO, är alla föremål för reglering av den nigerianska SEC. Det finns inga former eller varianter som ”kjolar” kring befintliga regler. Eftersom alla digitala tillgångar anses vara värdepapper som standard sprider denna klassificering över till händelser som är avsedda att underlätta deras försäljning / distribution. Det anges,


“… alla digitala tillgångar som utbytesdokument (DATO), initiala mynterbjudanden (ICO), säkerhetstoken ICO och andra blockchainbaserade erbjudanden om digitala tillgångar i Nigeria eller av nigerianska emittenter eller sponsorer eller utländska emittenter riktade mot nigerianska investerare, ska omfattas av kommissionens reglering ”

Under ICO-boom 2017 deltog företag runt om i världen i dessa populära medel för att skaffa kapital. Medan många var bedrägerier, fanns det fortfarande många välmenande företag som helt enkelt inte var väl informerade. Som ett resultat värd många ICO: er, under intrycket att värdepapperslagar inte skulle gälla när detta helt enkelt inte var fallet.

Denna inställning från den nigerianska SEC gjordes i ett försök att undvika denna förvirring framåt. Även om ICO kanske inte är så populärt som de en gång var, förekommer token-erbjudanden fortfarande regelbundet i form av DSO och IEO.

SEC Nigeria

Den nigerianska SEC i sin nuvarande form grundades 1979. I likhet med liknande regleringsorgan har den till uppgift att säkerställa rättvisa och transparenta kapitalmarknader genom skapande och tillämpning av regler.

Ordförande Olufemi Lijadu, tillsammans med en styrelse för nio personer, övervakar för närvarande verksamheten.

I andra nyheter

I början av dagens titt på aktionerna från den nigerianska SEC hänvisade vi till liknande händelser i en mängd olika nationer. Några av dessa händelser innebar verklig förändring, medan andra helt enkelt klargjorde. Följande är några exempel på dessa.

  • Tyskland
  • Taiwan
  • Japan
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map