Nyheter om att den berömda makroinvesteraren Paul Tudor Jones fond skulle investera i Bitcoin (BTC) som en säkring mot inflationen gick först mainstream den 7 maj. Nyheten följdes upp den 11 maj – dagen för den första och främsta kryptokurrencyens tredje blockbelöning halvering – när Jones gick på CNBC till detalj att han hade investerat mellan en och två procent av sina tillgångar i Bitcoin och erkände att antalet var ”konservativt”.

I en brev till investerare jämförde Jones dagens Bitcoin med guld på 1970-talet och uppgav att hans BVI Global Fund kunde investera uppåt “en låg ensiffrig procentsats för exponering” av sina tillgångar i BTC-terminer. Han diskuterade också i detalj Bitcoin som en framväxande butik med värde. Dessutom hävdade Jones att en enkel och objektiv titt på dagens digitala värld och inflationspolitiken gör investeringar i den mest beprövade kryptovalutan till en uppenbar insats som är värt att ta.

Trots att Jones specificerade att investeringen kommer i form av handel med Bitcoin-terminer (och inte till exempel att köpa faktiska bitcoins), stärkte nyheterna den större kryptovalutaindustrin. Det sågs av många som fortsatte godkännande att eftertraktade institutionella spelare officiellt går in i rymden.

Men är Jones och de som följer sent till festen? För att bättre förstå vad vi kan förvänta oss av institutionella investeringar i krypto framöver undersöker vi hur mycket intresse från institutionella investerare för närvarande finns för Bitcoin och digitala tillgångar och hur vi kom dit vi är idag.

Förkortar toppen 2017: Bitcoin futures-lansering

Historien om institutionella investeringar i Bitcoin börjar till stor del med New York-baserade Digital Currency Groups Grayscale Investments, LLC. – som lanserades 2013 och fungerade som en riktig frontlöpare i loppet för att tillhandahålla lösningar för institutionella investerare som vill få exponering för den då mycket nya digitala tillgångsklassen. Det blir dock inte särskilt anmärkningsvärt förrän Bitcoin-terminskontrakt kommer in på scenen.

I december 2017, när hype kring Bitcoin nådde en feberhöjd och den ledande kryptovalutan var nästan på sin högsta nivå runt 20 000 dollar, Cboe Global Markets Inc (CBOE.O) och CME Group Inc (CME.O) släppte nyheterna att de båda skulle lansera Bitcoin-terminskontrakt.

Erbjudandena blev tillgängliga den 10 december respektive 17 december. CME: s kontrakt öppnades till 20 650 USD – i huvudsak den exakta toppen av Bitcoin-bubblan 2017. Till måndagen den 18 december, den hade lagt sig ned 2,05 procent. Månaderna som följde såg en dramatisk nedgång i priset på BTC och började en period som många i kryptoindustrin kallade “Crypto Winter.”

bitcoin-prisdiagram 2018-2020 BTC-pris från den ungefärliga lanseringen av Bitcoin-futures till nuvarande. Källa: CoinMarketCap

2018: Bygga institutionella Bitcoin-ramper

Även om 2018 var ett tufft år för många på kryptovalutamarknaden började institutioner göra allvarliga och oskadade inträden i det digitala valutarummet.

Ovan nämnda Grayscale Investments, LLC sparkad från den första vågen av institutionellt intresse 2018 med sin Grayscale Digital Large Cap Fund LLC i februari – bara två månader efter att Bitcoin-priset nådde en topp på cirka 20 000 dollar.

Som namnet på Grayscale Digital Large Cap Fund LLC antyder inkluderade det ursprungligen Bitcoin, Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH) och Litecoin (LTC) – mynt som alla uppfyllde ”Grayscales fondkonstruktionskriterier i en marknadsvärdesvägd portfölj. ” Men alla altcoins skulle sluta underprestera mot BTC.

Vid den tiden hade Grayscale 1,31 miljarder dollar under förvaltning – ett antal, som vi kommer att få reda på, som skulle växa betydligt under de kommande två åren.

Bitcoin-dominansdiagram kontra Ethereum, XPR, Bitcoin Cash och Litecoin. Källa: CoinMarketCap

Gråskala var inte det enda namnet i det institutionella kryptoutrymmet 2018.

I augusti samma år samarbetade USA-baserade hedgefond Morgan Creek Digital med det amerikanska kryptoinvesteringsföretaget Bitwise Asset Management, som uppstod 2017, för att starta Digital Asset Index Fund. Produkten var inriktad på institutionella investerare som ville ha exponering för ett stort antal kryptovalutor och digitala tillgångar. Fondens minsta investering var 50 000 USD och spårade det nybildade Morgan Creek Bitwise Digital Asset Index (MCBDAI).

Samma månad, Morgan Creek Digital investeringsansvarig Mark Yusko berättade CNBC att det fanns en växande efterfrågan från donationer, pensionsfonder och familjekontor på investeringar i kryptovalutautrymmet – något vi skulle se bekräftad strax efter.

2019: Institutioner träder i kraft i kryptorummet

I september 2019 gick Yusko igen på CNBC för att uttrycka sin ultrahumoristiska känsla för Bitcoin. Medan han var på nyheterna “Fast Money” -programmet, var hedgefondens veteran uppmanade intresserade parter att helt enkelt ”köpa det” och inte oroa sig för prisfluktuationer. Som det visar sig gjorde institutionella investerare redan just det.

2019 såg av alla konton det största inflödet av institutionella pengar till Bitcoin- och kryptovalutorummet.

Gråskala – som huvudsakligen betjänar traditionella hedgefonder, pensioner och utdelningar – meddelat tidigare i år att företaget hade samlat in 607 miljoner dollar 2019. När man tittar på den kumulativa investeringsspridningen bland alla sina erbjudanden hoppar den siffran till 1,17 miljarder dollar. Det börsnoterade Grayscale Bitcoin Trust såg under tiden 190 miljoner dollar i det bara under fjärde kvartalet 2019. Nästan en fjärdedel av dessa investeringar kom från nya kunder.

Grayscale-verkställande direktör Michael Sonnenshein tolkade dessa siffror som en indikation på att institutionella investerare redan är i kraft och säger till Forbes att “de är här och dyker upp i en meningsfull storlek.”

Sonnensheins känsla stämmer överens med den nyligen släppta årsredovisningen från Elwood Asset Management och PricewaterhouseCoopers (PwC), som stater att krypto hedgefondernas tillgångar under förvaltning ökade dubbelt så mycket 2019 – nu totalt 2 miljarder dollar.

gråskala bitcoin trust otc-diagramGrayscale Bitcoin Trust en veckas OTC-diagram. Källa: TradingView

Bakkt Bitcoin-derivat ger utbredd hype

När det gäller institutionella investeringar i Bitcoin var Bakkt – skapad av New York Stock Exchange (NYSE) -operatören Intercontinental Exchange’s (ICE) – kanske den mest diskuterade och hypade produkten i kryptovalutavärlden efter att den först avslöjade i augusti 2018. Bakks lansering försenades två gånger och företaget tillbringade cirka 13 månader i diskussion med tillsynsmyndigheter. I slutändan lanserades Bakks fysiskt avvecklade Bitcoin-terminskontrakt i slutet av september 2019 – vilket ger en mycket pålitlig ramp för amerikanska institutionella investerare som vill ta federalt reglerade positioner på BTC-marknaden..

Även om Bakks BTC-futures – och tre månader senare, BTC-alternativ – lanserades för mycket fanfare i större Bitcoin och cryptocurrency community, tidiga handelsvolymer besvikna. Under den senare halvan av januari 2020 – när priset på BTC ökade till en tre månaders högsta – inte ens ett bitcoin-optionskontrakt bytte händer under en veckas tid, som rapporterats av CoinDesk.

BTC Futures aggregerade dagliga volymdiagramAggregerad daglig volym av Bakkt BTC-futures. Källa: Skev

Trots totala volymer som vissa kan tycka nedslående, förblir Bakkt en fixtur i det institutionaliserade Bitcoin-utrymmet. Hög profil partnerskap med Starbucks, exempelvis illustrera ICEs fortsatta strävan att underlätta antagandet av detaljhandeln. Under tiden, stängning en insamlingsrunda i serie B på 300 miljoner dollar i mars 2020, tillsammans med en kommande mobilapplikation, visar att företaget driver på mainstream-adoption.

bakkt bitcoin futures totalt öppet intresse och volymerTotalt öppet intresse och volymer av Bakkt Bitcoin futures. Källa: Skev

WisdomTree ETP ökar investerarnas tillgång till faktiska bitcoins

Avrundning 2019 var lanseringen av en annan Bitcoin börshandlad produkt (ETP) på Schweiz huvudbörs, SIX, från New York-baserade fondförvaltningsföretag, WisdomTree. Noterbart är att den fysiskt stödda WisdomTree ETP (BTCW) inte avvecklas kontant. Snarare, den avvecklas i bitcoins och tillhandahåller institutionell lagring.

wisdomtree bitcoin-diagramWisdomTree Bitcoin en timmes diagram. Källa: TradingView

2020: COVID-19 och övergången till krypto

Medan 2019 var ett enormt år för institutionella investeringar i Bitcoin och det övergripande kryptoutrymmet, kommer detta år – av alla konton – att vara det mest massiva hittills.

Vi vet redan att Grayscale hade ett bra år 2019 men under första kvartalet 2020 ökade utbudet av bitcoins bara. Firman avslöjade att det nu innehar cirka 1,7 procent av Bitcoins hela utbud – efter att ha vuxit 0,1 procent i år. På samma sätt under det första kvartalet i år var de totala investeringarna i Grayscales produkter dubbelt så stora som för tredje kvartalet 2019 och Q4 2019 tillsammans.

gråskala bitcoin trust otc-diagramGrayscale Bitcoin Trust fyra timmar OTC-diagram. Källa: TradingView

Grayscale är inte den enda krypto hedgefonden som räknar in den 2020. San Diego Blockforce Capital utnyttjar också den globala ekonomiska volatiliteten, talande CoinDesk tidigare i maj ökade avkastningen med 18 procent.

Den ovannämnda PwC-rapporten, som släpptes nyligen, illustrerade också att antalet krypto hedgefonder som förvaltar mer än 20 miljoner dollar ökade till 35 procent – jämfört med tidigare 19 procent.

Ökningen av det institutionella intresset har naturligtvis delvis drivits av ekonomisk osäkerhet och aldrig tidigare skådad penningpolitik globalt, som drivs av COVID-19-pandemin.

Coronavirus är dock inte den enda anledningen till att vi ser ett så stort inflöde av institutionella pengar till kryptorummet. De ramper som byggdes under de senaste två åren utnyttjas också nu. Henri Arslanian, PwC Global Crypto Leader, förklarade i ett samtal med OKEx Insights den 16 maj:

”För två år sedan måste en institutionell spelare som ville ha kryptoexponering ge sig ut på en resa och troligen hantera oreglerade spelare. Idag finns det många enkla alternativ, från kryptofonder till reglerade instrument, som gör det enklare. ”

Dessutom anser Arslanian att det inte finns någon anledning att förvänta sig att institutionella investerare tappar intresset för krypto när som helst. Han sa till OKEx Insights:

”Jag förväntar mig att det institutionella intresset för kryptotillgångar ökar under de kommande månaderna. Detta beror inte bara på makroutvecklingen, från CBDCs till Vågen, utan också viktiga överväganden som tydlig reglering och antagande av bästa praxis. ”

Fidelity erbjuder Bitcoin vårdnad

Under tiden agerade investeringsjätten Fidelity på ett behov av institutionella investerare att säkra sina digitala tillgångar hos företag de litade på. Fidelity Investments kryptovaluta-arm meddelat i januari i år att det skulle fungera som en Bitcoin-förvarare för det Londonbaserade kryptovaluta-investeringsföretaget Nickel Digital.

Fidelity Digital Assets Europa-chef, Chris Tyrer, noterade till Reuters vid den tidpunkten att han förväntar sig att den institutionella trenden fortsätter eftersom “vi ser en ökning av det institutionella investerarnas intresse.”

Det Boston-baserade multinationella företaget för finansiella tjänster har för närvarande nästan 8 biljoner dollar i förvaltat kapital.

Stack Funds öppnar vårdnad och exponering för spelare som inte är amerikanska

Uppföljning av Fidelitys depå var Singapore-baserade kapitalförvaltare Stack Funds, som började marknadsföra en helt försäkrad Bitcoin-trackerfond och förvaringslösning till ackrediterade investerare i Asien och, mer generellt, utanför USA.

CoinMetrics tillhandahåller prissättningen för trackerfonden och vårdslösningen tillhandahålls av BitGo och Silvergate.

Det kanske mest anmärkningsvärda med Stack Funds-erbjudandet är att det bara kommer att erbjuda långa positioner – vilket innebär att handlare inte kan spekulera på nackdelen – med fysiska bitcoins och upprätthålla en relativt låg förvaltningsavgift.

Amun AG fokuserar på att kortsluta BTC

Amun AG var också snabb med att börja 2020 med Bitcoin-relaterade erbjudanden för institutionella handlare.

I januari Amun lanserades 21Shares Short Bitcoin ETP (SBTC) på SIX. Som namnet antyder spårar den börshandlade produkten Bitcoins motsatta resultat – till skillnad från Stack Funds tidigare nämnda produkt – och ger exponering för investerare som vill spela den bästa digitala valutans pris i båda riktningar.

Speciellt är den ETP-strukturerade SBTC-trackern den första korta / inversa produkten i sitt slag som baseras på en digital tillgång och är den första inversa Bitcoin ETP på en reglerad schweizisk handelsplats.

21Shares korta Bitcoin ETP-diagram över en minut. Källa: TradingView

Renaissance Technologies visar intresse för BTC

I april 2020 blev det känt att hedgefondjätten Renaissance Technologies hade tagit ett potentiellt intresse för Bitcoin-terminsmarknaden. A laglig arkivering förra månaden angav att företaget hade gett tillstånd till sina högt profilerade Medallion Funds att “ingå bitcoin futures-transaktioner” på CME. Nyheten sammanföll med en rapporterad uptick i nya handelskonton för CME Bitcoin futures.

Renaissance Technologies är en av de största hedgefonderna i världen, för närvarande med knappt under 166 miljarder dollar i förvaltat kapital.

Institutionellt CME Bitcoin Futures nettoränta visar en ökning i april och maj. Källa: Skev

När Bitcoin ETF?

Medan det står klart att fler och fler produkter görs tillgängliga för institutionella investerare som vill få exponering för krypto (och i synnerhet Bitcoin-marknaden), finns det fortfarande en viss produkt som hittills har kämpat för att se dagens ljus – den mycket diskuterade Bitcoin börshandlade fonden (ETF).

Bitcoin ETF-applikationer har nu en lång historia av avslag från United States Securities and Exchange Commission (SEC), med den senaste är avslag på Wilshire Phoenix bud i februari 2020. Som fallet med tidigare avslag misslyckades den senaste sökanden i tillräcklig grad att bevisa att BTC-marknaden är motståndskraftig mot manipulation.

Byråns nu känd kryptoförespråkare, SEC-kommissionär Hester Peirce, än en gång uttryckte sin oenighet mot beslutet, med angivande av:

"Denna rad av ogillanden får mig att dra slutsatsen att denna kommission inte är villig att godkänna förteckningen över någon produkt som skulle ge tillgång till marknaden för bitcoin och att ingen arkivering kommer att uppfylla de ständigt skiftande standarder som denna kommission insisterar på att tillämpa på bitcoin-relaterade produkter – och endast till bitcoinrelaterade produkter. ”

Framför allt misslyckades Bitwise Asset Management också med att få godkännande från SEC för sin Bitcoin ETF förra året. Avvisningen följde företagets höga profil försök för att dämpa kommissionens “oro kring marknadsmanipulation, förvaring, likviditet, prissättning och arbitrage” på Bitcoin-marknaden i en detaljerad presentation.

Medan en SEC-godkänd Bitcoin ETF för närvarande verkar som en osannolik möjlighet, är det inte helt uteslutet under de kommande åren. SEC kan få mer förtroende för produkten eftersom industrin alltmer institutionaliseras. PwC: s Arslanian förklarade för OKEx Insights:

”Vi fortsätter att se erfarna finanspersoner komma in i kryptorummet när industrin utvecklas och mognar. Detta ger inte bara tröst till institutionella investerare utan också tillsynsmyndigheter. ”

Så även om ingen ska hålla andan och vänta på att en Bitcoin ETF ska träffa amerikanska handelsgolv, verkar det som – med tanke på den stadiga ökningen av ramper, BTC-futureserbjudanden och institutionella pengar som flyter ut i rymden ändå – det spelar ingen roll.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner och kurerade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me