Universal Market Access: Kraften i decentraliserade finansiella kontrakt

En sammanfattning av den 10: e OKExDeFi Roundtable, med UMA-grundare Hart Lambur

På OKEx ser vi ständigt framåt – och vi tror att det betyder decentraliserad finansiering. För att sprida budskapet håller vår VD Jay Hao en ny virtuell #OKExDeFi-rundbordssamtalsserie med ledare från olika branscher för att diskutera deras DeFi-framsteg, insikter och framtida planer.

I det här rundabordet intervjuar Jay Hart Lambur, en av grundarna av UMA. År 2013 grundade Lambur Openfolio, en spårningsplattform för personlig ekonomi som förvärvades 2017 av ett finansplaneringsföretag. Han leder nu ett team av finansiella kontrakt och oracle-design forskare vid UMA.

Här är de viktigaste höjdpunkterna från runt bord.

Jay: För mig verkar UMA som en infrastruktur för att bygga finansiella kontrakt på Ethereum. Hur fungerar de finansiella avtalsmallarna för att anpassa olika finansiella produkter i en kedja?

Hart: Så om du tänker på finansiella produkter i allmänhet – jag ser på nästan alla finansiella kontrakt där ute som ett kontrakt – idag, i fiatvärlden, skulle jag säga att de nästan alla liknar lagliga kontrakt. Nästan alla produkter ser ut så här. Så om det är försäkring är det uppenbart att det här kontraktet mellan dig och din försäkringsleverantör, där du får en utbetalning i händelse av någon händelse. Om du är en hedgefond och gör någon typ av swap- eller derivathandel är det uppenbarligen ett avtal mellan dig och din motpart för någon ekonomisk utbetalning. Även för en person med ett mäklarkonto skulle jag hävda att mäklarkontot är det konto som innehar aktier för användarens räkning, och det finns ett lagligt avtal mellan denna person och det mäklarkontot som säger att de har rättigheterna till ägarskapet för dessa lager.

Så vad vi verkligen försöker göra i DeFi är att skriva om dessa kontrakt så att de verkställs på en blockchain och de inte tillämpas på laglig infrastruktur. Ett annat sätt att tänka på är att de verkställs anonymt – och så kan jag inte stämma personen på andra sidan mitt kontrakt för att få dem att göra vad jag vill att de ska göra. De verkställs av det ekonomiska incitamentsprogrammet bakom dessa kontrakt så att människor gör det de vill göra. Så, verkligen, vi tittar på vad UMA har försökt att göra som att bara göra det – dvs att försöka göra det till en infrastruktur för att göra det enkelt att bygga dessa finansiella kontrakt, med korrekta stimulansstrukturer som tvingar kontraktsdeltagarna att uppfylla villkor för deras kontrakt eftersom det är i deras bästa ekonomiska intresse.

Jay: Alla pratar om att införa verkliga tillgångar i tillförlitlig tokenisering på blockkedjor. Gör UMA detsamma – och kan du helt enkelt förklara mekanismen bakom den?

Hart: Människor har pratat om verklig tillgångs tokenisering ett tag. Jag kommer att svara på dina frågor på båda sätten – hur du kan använda UMA för att skapa en verklig tillgång och också, separat, vilket intresse tror vi människor har för den här typen av tillgångar.

För att börja med hur du gör detta, låt oss ta exemplet med guld. Säg att du vill skapa en token som spårar guld. En syntetisk symbol är inte riktigt guld. Det är ett finansiellt avtal som är avsett att spegla priset på guld. Sättet du kan använda UMA-systemet för att göra detta är att skapa ett kontrakt som i många strukturer ser ut som hur MakerDAO-kontrakt fungerar. Om jag vill skapa en syntetisk guldtoken kan jag fortsätta och låsa upp en massa säkerheter i ett kontrakt. Låt oss säga att guld är just nu värd 1000 dollar. Jag kan lägga in 120% – så, $ 1200 – eller mer. Jag lägger till exempel USDT i ett smart kontrakt och jag kan skapa ett syntetiskt guldkontrakt och som minisponsor är mina krav att jag behåller säkerhetsgraden på 120% eller mer. Denna guldtoken kan jag sedan sälja och handla som en ERC-20-token som representerar en uns guld – och eftersom jag är token-sponsorn kommer skaparen av denna token alltid att upprätthålla denna överflödiga säkerhet. Om du skulle köpa den här guldtoken vet du att den alltid kommer att stödjas av åtminstone lämpligt belopp dollar som guldet är värt. bom! Vi har vår syntetiska guldtoken – och du kan göra det med vad som helst, och du kan göra det mycket effektivt med hjälp av detta ovärderliga ramverk som vi har, som har minimala oracle-samtal och minimala omkostnader för att faktiskt skapa dessa typer av tillgångar.

Den andra frågan – när det gäller ”vill användarna ha det här? – Jag är faktiskt mindre övertygad om att användare vill ha verkliga tillgångar i en blockchain. Vår infrastruktur fungerar vackert för att skapa dem, men jag måste säga att de flesta kryptoanvändare idag vill ha krypto- eller kryptorelaterade saker. Jag är inte säker på att marknaden har utvecklats tillräckligt ännu till där användare är intresserade av verkliga tillgångar. Jag skulle gärna vilja visa mig fel här men jag tänker bara, när jag tittar på vilken typ av saker folk verkar vara intresserade av, är de mycket mer intresserade av att skapa kryptorelaterade produkter eller stallmynt än de är syntetiskt guld.

Jay: CeFi och DeFi – vad ska vara deras bästa förhållande, i dina ögon? Vad skulle du föreslå att OKEx gör mer för att underlätta DeFi-utrymmet?

Hart: Min personliga uppfattning är att DeFi ska vara infrastruktur. DeFi bör vara som VVS och verktyg som används för att skapa finansiella produkter och finansiella kontrakt för den nya typen av innovationer.

Utbyten som OKEx har varit innovativa och interagerat med dessa aspekter. Du litar på OKEx varumärke och upplevelsen och dess användarbas. Ni har distribution. Du har användare. Innovationerna på plattformen är faktiskt kunderna. De vill kunna gå till en plats de litar på och ha tillgång till alla dessa naturliga produkter och tjänster.


Jay: Ja, exakt. Jag tycker att det är mer som en bro mellan två dimensioner. En dimension är DeFi och den andra är den verkliga världen. Det här är ett gap, och OKEx kommer in som CeFi för att överbrygga klyftan.

Hart: Ja. Analogin är meningsfull eftersom du i traditionell ekonomi har en infrastruktur. Tänk på ETF: er eller fonder och vilken typ av infrastruktur som finns för att stödja dessa fonder. Ni är kapitalförvaltare som faktiskt tillverkar dessa finansiella produkter. Blackrock skapar alla dessa appar men du kan faktiskt inte köpa ETF direkt från Blackrock. Du köper istället dessa ETF: er från swappar, Fidelity, mäklare eller Robinhood. Dessa mäklare är front-end. Jag tycker att det mönstret fungerar väldigt bra, och jag ser också att denna typ av mönster verkligen skala DeFi.

Vet du, vissa människor i DeFi kanske verkligen inte håller med mig om detta, men jag tror att använda växlar som en gateway för att överbrygga detta gap som du pratar om och att använda DeFi som en infrastruktur för att skapa alla dessa produkter, för mig, verkar som en logisk väg framåt i rymden.

Denna intervju har redigerats och kondenserats för tydlighetens skull.

Gå med i våra kanaler för att lära dig mer om blockchain, kryptovaluta och DeFi:

Jay Hao, VD för OKEx

OKEx officiell

Tack till vår #OKExDeFi Roundtable-gäst:

Hart Lambur, medgrundare @UMA

https://twitter.com/hal2001

https://www.linkedin.com/in/hartlambur/

UMA

https://twitter.com/umaprotocol

https://www.linkedin.com/company/umaproject/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map