Ride the Wave: The Present & Future of Decentralized Liquidity – OKExDeFi Roundtable

På OKEx ser vi ständigt framåt – och vi tror att det betyder DeFi. 

För att sprida budskapet håller vår VD Jay Hao en ny virtuell #OKExDeFi-samtalserie med ledare från olika branscher för att diskutera deras framsteg, insikter och framtida planer i Defi.

I det här rundabordet intervjuar Jay Nate Hindman, tillväxtchefen i Bancor, och Jay Zhou, CMO på Loopring. Bancor är ett on-chain likviditetsprotokoll som möjliggör automatiserade, decentraliserade tokenutbyten på Ethereum och över blockkedjor. Loopring är ett Ethereum ZK-Rollup-utbytes- och betalningsprotokoll.

Här är de viktigaste höjdpunkterna från rundabordet.

Jay Hao: Säkerhetsproblem är fortfarande ett hinder för det omfattande antagandet av decentraliserade börser, vilket återspeglas i den senaste 500 000 $ utnyttjandet av Balancer. 

Precis som centraliserade utbyten, hur kan DEX-användare ge användarna större förtroende för att förhindra hack – ur ett tekniskt perspektiv?

Nate: Så, jag skulle vilja tro att det finns begreppet antifragilitet – tanken att ju mer du stressar något och attackerar det desto starkare blir det. Det läker från dessa attacker och ju starkare det blir. Så jag tror att vi fortfarande är mycket i ett antifragilt utrymme med DeFi. Du kommer att märka att när det finns ett smart sårbarhetsavtal – till skillnad från centraliserade institutioner eller traditionella finansinstitut – finns det typ av begränsad insyn i vad som verkligen orsakade problemet och hur vi kan förhindra det i framtiden. 

I DeFi-rymden, eftersom de flesta av dessa produkter lanserar öppen källkod, ligger det verkligen i branschens etos att alla när det finns en sårbarhet vet alla exakt vad som hände. Du kan sortera det i realtid, och det finns massor av analyser. Jag tror att detta är en del av processen att bli antifragil. Jag ser i princip dessa saker hända i realtid, vet exakt hur man förhindrar dem eller minskar risken i framtiden. Och plötsligt kan alla typer av DeFi-projekt anpassa och ändra sina system för att säkerställa att de skyddas mot dessa risker i framtiden. 

Samtidigt är ingen granskning eller ingen mängd bugbounties 100% skottsäker. Jag tycker att den icke-vårdnadsmässiga karaktären hos många av dessa projekt, för handlarna, verkligen är avgörande – att du inte ger upp äganderätten till dina tokens. Och om du agerar som en likviditetsleverantör vet du att du gör det på ett sätt så att du känner till alla riskerna och kan mäta dem som användare. Jag tror att öppenheten och öppen källkod gör det möjligt för användare som tillhandahåller likviditet och låser upp sina tokens i dessa smarta kontrakt att verkligen mäta dem på ett bättre sätt. 

Jay Zhou: När vi talar ur ett projekts perspektiv är vår takeaway att vi spenderade mycket pengar på säkerhetsrevision för att förbättra vår smarta kontaktsäkerhet. Vi inbjuder externa revisorer att komma för att granska våra smarta kontrakt, och vi ger också en hel del bounty-program till samhällen och inbjuder alla dessa begåvade människor att komma för att granska våra smarta kontrakt. Det är vår takeaway. Jag tror att det inte finns så många saker vi kan göra just nu. 

Jay Hao: För närvarande bygger de flesta DeFi-applikationerna på Ethereum. Många DeFi-älskare räknar med att Ethereum 2.0 kommer att förbättra sin skalbarhet och säkerhet. 

På vilket sätt kommer lanseringen av Eth2 att hjälpa utvecklingen av decentraliserade börser?

Jay Zhou: För att vara ärlig har Ethereum 2.0 fortfarande en lång väg att gå. Även om du följer Vitaliks Twitter kan du se att han ständigt uppmuntrar människor att använda ZK-Rollup just nu eftersom Eth2 inte kommer när som helst snart – det kan ta ytterligare tre till fem år för praktiska användares smak. Just nu finns det bara Rollup-skalningslösningen för människor att använda. Just nu är ZK-Rollup ett av de bästa sätten för dig att välja att skala upp eftersom det inte ger upp någon säkerhet för ditt projekt. Nollkunskapslösningen är en tvåskalig lösning på Ethereum, vilket möjliggör högre genomströmning och transaktioner per sekund och mycket lägre kostnader, utan att offra säkerheter. Loopring och Metlab har redan ZK-Rollup som tillåter användare att behandla transaktioner direkt. Och så länge Ethereum finns, är alla dina tillgångar helt under din kontroll. Just nu är det redan tusen gånger snabbare och billigare än den normala decentraliserade applikationen. 

Nate: Jag tror att vi känner oss något lika – vi är väldigt glada över att Eth2 dramatiskt kommer att sänka kostnaderna och att dramatiskt öka genomströmningen, men vi väntar inte på att det ska hända. Vi tittar aktivt på att integrera dessa lager-två-lösningar för att sänka dessa kostnader före Eth2 och mycket glada över att Eth2 äntligen blir levererad – men du vet, som vi har sagt under hela denna konversation under de senaste veckorna, gas kostnad hotade verkligen DEX och DeFi-applikationer, både ur en näringsidkares perspektiv och även ur en avkastningsodlingsperspektiv. Som likviditetsleverantör, när du försöker optimera och, du vet, studsa avkastning mellan olika protokoll, måste du se till att din avkastning inte blir hackad till hälften av bensinkostnaden. Så vi är glada över Eth2, men vi håller inte andan – och integrerar aktivt olika lösningar och optimerar våra egna smarta kontrakt för att verkligen minska gasförbrukningen. 

Jay Hao: Cool. Vissa människor kanske tror att centraliserade börser bara är DEX: s direkta konkurrenter. Jag tror inte det, och vårt förhållande liknar partnerskap just nu. 

Vad hoppas DeFi-projekt OKEx kommer att göra för att göra DeFi-utrymmet mer attraktivt för centraliserade spelare?

Nate: Jag tror att centraliserade utbyten är naturliga aktörer för att integrera många av dessa DeFi-protokoll. Jag tror att vi redan börjar se centraliserade växlar som bygger gränssnitt som gör det möjligt för användare att sätta sin token – du vet, när jag köper mina tokens på en centralbörs, varför inte satsa dem också? Om jag köper en DeFi-token och vill sätta den i arbete och generera avkastning verkar det som om centraliserade växelgränssnitt verkligen är naturliga ställen att göra det. Så om jag vill sätta min token på automatiserade marknadsförare för att generera avkastning och om jag kan göra det inom min OKEx-instrumentpanel, tror jag att det skulle vara riktigt spännande. En användare behöver inte lämna OKEx-plattformen för att göra det. Så det är mitt hopp – att med alla dessa olika DeFi-tillgångar är innovationsnivån verkligen ur listan när det gäller avkastningslantbruk och attraherar avkastning. 

Jag tror att potentiellt några av DeFi-protokollen är riktigt mindre fokuserade och har mindre kapacitet att bygga dessa extremt smidiga användarupplevelser, och det känns som att det finns en naturlig passform för dessa användarupplevelser inom centraliserade utbytesgränssnitt. Så jag hoppas att dessa typer av partnerskap kommer att växa fram alltmer. 

Jay Zhou: Förutom den delen hoppas jag enligt min mening också att OKEx kan fortsätta att föra fler användare från den verkliga världen, och så att de kan få tillgång från den verkliga världen till kryptovalutor. Det kommer att öka hela kryptoekosystemet och utbilda dem om kryptovaluta – för vi vet alla att människor inte går direkt från noll till DeFi. De flesta människor är från noll till kryptovaluta till DeFi. DeFi är mer för avancerade användare. Om OKEx kan få fler människor till kryptovaluta betyder det att vi har fler sätt att utbilda människor och uppgradera till DeFi-användare. 

Jay Hao: En sista fråga: Föreslå ett ord för att beskriva framtiden för DeFi. Och varför?

Nate: Mitt enda ord är "tillgång" – och det är inte bara "tillgång" till själva tjänsterna. Så jag hänvisar inte bara till att det är lättare att handla till exempel, utan också "tillgång" när det gäller ägande. Plötsligt kan många användare, – icke-anslutna användare, äga en liten bit eller en stor del av ett DeFi-protokoll och delta i styrning och generera en andel av protokollets intäkter, som har varit helt kedjiga i en transparent chef. Och denna typ av distribution – ett protokollintäkt – kräver att du är ett helt kedjigt och transparent och decentraliserat protokoll. Så, tillgången till ägande bland ett obegränsat antal oberoende användare tycker jag är ett extremt kraftfullt koncept och något vi bara kommer att se en ökning under de kommande månaderna och åren. 

Jay Zhou: Jag kanske kan säga "inflytande" eftersom DeFi nu kan hjälpa oss att skapa hävstång på ett mycket enklare sätt. 

Redaktörens anmärkning: Denna text har kondenserats lite och redigerats för tydlighetens skull.

Gå med i våra kanaler för att lära dig mer om blockchain, kryptovaluta och DeFi:

Jay Hao, VD för OKEx 

https://twitter.com/JayHao8

https://www.linkedin.com/in/jayhaookex/

OKEx officiell

https://twitter.com/OKEx

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://www.facebook.com/okexofficial/

Tack till våra #OKExDeFi Roundtable-gäster:

Nate Hindman, tillväxtchef @Bancor

https://twitter.com/natehindman

https://www.linkedin.com/in/nathanielhindman/

Bancor

https://twitter.com/Bancor

https://www.linkedin.com/company/bancor-foundation/

Jay Zhou, CMO @Loopring

https://twitter.com/jay_loopring

https://www.linkedin.com/in/thatjayzhou/

Slingring

https://twitter.com/loopringorg

https://www.linkedin.com/company/loopring/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map