Frågar OKEx VD: 10 frågor om Kinas DCEP

Skärmbilder av testgränssnittet för Kinas efterlängtade DCEP (Digital valuta elektronisk betalning) är en bomb till finans-, blockchain- och crypto-utrymmena. Avslöjandet av gränssnittet antyder att DCEP sannolikt är i slutskedet av utvecklingen och rykten säger att Folkets Bank of China (PBOC) förbereder sig för att lansera piloter för den digitala yuanen i fyra städer inklusive Xiong’An, Suzhou, Chengdu, och Shenzhen.

Med mycket hype och intresse har vi pratat med OKExs VD Jay Hao och ställt honom tio vanliga frågor om DCEP.

Testgränssnitt för DCEP

Q1. Vad är DCEP och hur skiljer det sig från den befintliga kinesiska yuanen?

Jay: Enkelt uttryckt är DCEP de kinesiska yuan-sedlarna och mynten vi använder varje dag digitaliserad.

Q2. Är DCEP och Bitcoin liknande saker?

Jay: Nej, de är helt olika saker med två distinkta skillnader:

För det första stöds DCEP 100% av statens reservfond. Med andra ord är det centralbankens skulder som garanteras av PBOC. Så det är en nationell suverän valuta. Å andra sidan stöds inte Bitcoin av några centralbanker. Därför är det enorma prisfluktuationer i dess värde.

När det gäller design antar DCEP ett tvåskiktigt operativsystem – PBOC konverterar först DCEP till banker eller andra finansinstitut, och sedan distribuerar dessa institutioner den digitala valutan vidare till allmänheten. Bitcoin utfärdas på ett decentraliserat sätt som kallas gruvdrift, vilket inte involverar några centralbanker eller kommersiella banker, och det distribueras till allmänheten direkt.

Q3. Är DCEP bara en annan stablecoin som Libra och USDT?

Jay: Nej, det är DCEP stöds och utfärdas av den kinesiska regeringen, medan Vågen och USDT emitteras av privata institutioner och säkerställs av US-dollar eller andra fiatvalutor.

Ur ett juridiskt perspektiv är DCEP ett lagligt betalningsmedel, vilket innebär att när vi använder DCEP för betalning kan handlare inte vägra. Tvärtom är Vågen och USDT inte lagligt betalningsmedel och handlare har all rätt att säga nej om vi vill betala med dem.

Q4. Är blockchain-teknik tillämpad på DCEP?

Jay: Det är svårt för PBOC att tillämpa blockchain-teknik helt till DCEP eftersom den befintliga tekniken inte kan hantera den höga samtidigheten som kommer att äga rum. Såvitt jag känner till har DCEP lånat några av koncepten inom blockchain-teknik, eftersom blockchain i sig faktiskt är en smart kombination av många befintliga mogna tekniker, såsom asymmetrisk kryptografi, bevis på arbete och tidsstämpling. Som framgår av det senaste avslöjade patentet är DCEP integrerad med asymmetrisk kryptografi, outnyttjad transaktionsutgång (UTXO) och smarta kontraktsteknologier. Det är dock osannolikt att konsensusmekanismen, som är nyckeln till offentliga blockchains, kommer att antas.


Q5. Vad är skillnaden mellan DCEP och saldona i Alipay / WeChat Pay?

Jay: Alipay och WeChat Pay är de populäraste mobilbetalningsapparna i Kina. DCEP är dock mer än bara ytterligare en virtuell plånbokssaldo.

När det gäller penningmängden, DCEP är utformad för att ersätta de nuvarande reservpengarna (M0), vilket är kontant, medan medel som lagras i Alipay och WeChat Pay tillhör M2, insättningar från icke-förvaringsinstitut. Det vill säga, DCEP är den nya kontanten.

Dessutom är den juridiska statusen och säkerhetsnivån för centralbankens digitala valuta mycket högre än Alipay- och WeChat Pay-saldona. I likhet med affärsbanker, när dessa tredjepartsbetalningsföretag går i konkurs en dag, måste människor möta riskerna att förlora sina medel. Men DCEP-innehavare kommer aldrig att behöva hantera detta problem.

F6. Vilka är fördelarna med DCEP?

Jay: DCEP har många fördelar.

För det första erbjuder den en lösning på de höga kostnaderna för att utfärda, ta ut och lagra sedlar, samt besväret med att bära och använda kontanter.

För det andra är problemet med den nuvarande centralbankens penningpolitiska utformning att det är omöjligt att övervaka cirkulationen och användningen av valutan efter att den har tagits i bruk. Med DCEP underlättas insamlingen av transaktionsdata och cirkulationsinformation mycket enklare, vilket ger en utmärkt referens för utformning och genomförande av framtida penningpolitik..

För det tredje underlättar DCEP arbetet med penningtvätt, skatteflykt, korruption och finansiering av terrorism. Baserat på den information som publiceras av PBOC, även om den digitala valutan antar kontrollerbar anonymitet, kan PBOC fortfarande använda big data och annan teknik för att identifiera misstänkta transaktioner och genomföra penningtvätt och finansiering av terrorism..

Dessutom kan DCEP främja utvecklingen av Kinas digitala ekonomi. Till exempel kan DCEP generera massiva stora data som kan främja utvecklingen av Kinas kreditindustri, vilket resulterar i minskad skuldsats och risker som finansinstitut står inför.

Sist men inte minst förbättrar det kvaliteten på finansiella tjänster i underutvecklade och avlägsna områden. För närvarande kan människor i dessa områden fortfarande inte ha praktiska finansiella tjänster, såsom penningöverföring, insättning och lån. DCEP kan dock vara en spelväxlare.

F7. Betyder PBOC: s introduktion av DCEP att Kina går mot ett kontantlöst samhälle?

Jay: Generellt sett kan ett kontantlöst samhälle fungera utan någon fysisk valuta. USA har börjat använda kreditkort sedan 1900-talet. Snabbspolning fram till ett decennium sedan uppstod mobila betalningsappar från tredje part i Kina. De är i själva verket kontantlösa transaktionssystem. Världen har börjat gå mot ett kontantlöst samhälle tidigare än vi kanske trodde.

På tal om penningmängden klassificeras kontanter i M0, och kreditkort och Yuebao tillhör M1 respektive M2. Och som jag nämnde ovan klassificeras DCEP som M0. Därför går Kina verkligen kontantlöst. Att gå kontantlöst tar dock tid – det kan ta årtionden eller till och med ett sekel att uppnå det.

Q8. Hur kan DCEP gynna internationaliseringen av kinesiska yuan?

Jay: Digitaliseringen av kinesiska yuan gör det. förenkla gränsöverskridande betalningar och transaktioner och förbättra valutaomvandlingen utomlands. Det är dock inte den enda faktorn som bidrar till internationaliseringen av yuan.

Att underlätta cirkulation till havs är bara en del av internationaliseringsplanen. Det yttersta målet för yuan är att bli världens ledande valuta för valuta och handel. Särskilt måste yuan-denominerade tillgångar bli en stor valutareserv för centralbanker, och transaktioner som regleras av yuan måste stå för en viss andel i internationella affärer. Digitaliseringen av yuan är långt ifrån någon av dessa.

F9. Hur kommer DCEP att ändra betalningsvanorna för den kinesiska befolkningen?

Jay: Faktum är att DCEP fungerar på samma sätt som Alipay, WeChat Pay eller andra betaltjänster från tredje part. Men DCEP kan till viss del krossa hinder i betalningsbranschen. Även om vi till exempel inte kan överföra pengar från Alipay till WeChat direkt och tvärtom kan DCEP sättas in på både bankkonton och Alipay- och WeChat-plånböckerna.

Q10. Kommer DCEP att ersätta kontanter helt?

Jay: Det är för tidigt att säga det. Utan tvekan kommer DCEP ändå att underlätta den kinesiska regeringens penningpolitiska utformning. Pengarna i fickan är fortfarande dina, men cirkulationen blir mycket effektivare över hela landet och till och med världen.

PBOC utvecklar en “dubbel offlinebetalning” -teknologi som gör att transaktioner kan slutföras även när båda sidor av en transaktion är offline. Sådan teknik kommer utan tvekan att göra DCEP mycket användbar i de flesta tillfällen och locka människor att anta den för enkel användning.

Följ OKEx på:

https://twitter.com/OKEx

https://www.facebook.com/okexofficial/

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://t.me/OKExOfficial_English

https://www.reddit.com/r/OKEx/

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map