Att komma igång i kryptovaluta är en till synes enkel process. Det kompliceras dock av tekniken och koncepten som ligger till grund för marknaden. Det tekniska språket som används för att prata om kryptovalutainvesteringar får även de mest intresserade individerna att skaka på huvudet och vända sig bort. Allt jargong och kryptoslang fungerar som hinder för nybörjare som vill vara involverade i krypto.

Om du är en av de människor som skräms av marknaden, suck inte och ge upp. Läs vidare. Låt oss förstå jargongen och lära oss kryptoslang tillsammans.

Jargong i Crypto World

Altcoins

Bitcoin var den första och ursprungliga kryptovalutan. I kryptovaluta-samhället betraktas allt annat som ett Altcoin. Några exempel är Litecoin, ZCash, Ripple och Dash. Från och med 2019 finns det mer än 2200 mynt listade i CoinMarketCap – en webbplats som används för att spåra och analysera kryptomarknaden.

Om du är intresserad av att veta vilket altcoin du ska investera nu, kolla in min guide om de bästa altcoins.

Blockchain

Blockchain är tekniken bakom kryptovaluta. Enkelt uttryckt är det en distribuerad digital huvudbok av transaktioner som är säkra och permanenta. Varje inspelning kallas ett block. En serie block länkar ihop för att bilda blockkedjan.

Köp väggar och sälj väggar

Köp väggar och sälj väggar är verktyg för att manipulera marknaden. En säljvägg används för att förhindra att priserna går högre, vilket, om det lyckas, tillåter dig att köpa mer valuta till lägre priser. En köpvägg är exakt motsatsen. Det görs för att förhindra att priserna sjunker.

Här är en hypotetisk situation. Om du vill köpa en enorm mängd valuta och göra flera köporder kommer priset att öka och påverka marknaden. Istället kan du försöka sätta upp en försäljningsvägg. Lägg en försäljningsorder för en enorm mängd krypto. Detta gör att det verkar som om en stor spelare vet att något är på väg att hända. Det kommer att skapa en panik som får andra investerare att sälja sin valuta till ett lägre pris än din. Om du vill sälja din valuta, sätt istället en köpvägg.

Kryptografi

Kryptografi är en metod för kryptering och dekryptering av information så att den endast kan ses av dess avsedda mottagare. Detta görs med hjälp av en matematisk algoritm som kallas cipher. I kryptovaluta används den för att säkra och verifiera transaktioner.

Gaffel

Då och då ändrar utvecklare regler och protokoll som styr kryptovalutor, vilket leder till en splittring i blockchain. När detta händer kallas det en gaffel. En mjuk gaffel är i grunden när uppdateringar görs till en kedja medan en hård gaffel hänvisar till ändringar i protokollet som skapar en ny och separat version av kedjan.

Genesis Block

Genesis-blocket är en term som används för att hänvisa till det första blocket som någonsin bryts i Bitcoin-blockkedjan av kryptovalutans skapare, Satoshi Nakamoto.

Hashing

När ett datorprogram förvandlar information till en rad bokstäver och siffror kallas det hashing. Detta skyddar information från manipulering och stärker dess säkerhet. 

Börsvärde

Även kallat marknadsvärde, eller MCAP, avser denna term helt enkelt det totala antalet mynt i omlopp multiplicerat med priset på ett enskilt mynt. Detta är till hjälp för att bestämma värdet på en valuta.

Brytning

Gruvdrift hänvisar till processen att validera information och sedan lägga till den informationen i blockchain.

Privat nyckel

Det är viktigt att du håller detta för dig själv. En privat nyckel är en rad bokstäver och siffror som gör att du kan spendera eller komma åt din digitala valuta. Tänk på det som ett lösenord du behöver för att hålla dig säker. Privat nyckel används vanligtvis för att komma åt din bitcoinplånbok.

Offentlig nyckel

Även en sammansatt av siffror och bokstäver, en offentlig nyckel låter dig ta emot digital valuta.

Slang i Crypto World

Nu när du har en översikt över grundläggande tekniska termer, låt oss ta en titt på de slangtermer som nybörjare bör bekanta sig med. Ingenting skriker nybörjare mer än att vara obekant med dessa villkor. För att starta en dialog eller gå med i en konversation måste du först förstå det.

Baghållare

Påsar är kryptotillgångar som köptes till ett högre pris än det aktuella marknadsvärdet. En person som håller på dessa tillgångar med minskande värde kallas en väskainnehavare.

DYOR

Gör din egen forskning. I världen av kryptovaluta, som är mycket spekulativ till sin natur, uppmuntras du att utbilda dig själv istället för att följa andras råd blindt.

Vippa

Används för att beskriva en händelse som ännu inte har hänt, refererar flippening till ett framtida troligt scenario där Bitcoin griper för att ha det högsta börsvärdet och omges av Ethereum. 

FOMO

När tokens är på en högsta nivå, har människor rädslan att missa (FOMO), vilket gör att de vill komma in på hype. På en relaterad anteckning är Joy Of Missing Out (JOMO) också en sak som används för att uttrycka lättnad när hype inte var värt det och de inte lät det komma till dem.

FUD

Rädsla, osäkerhet och tvivel (FUD) är när negativitet sprids om kryptovaluta. Den används för att beskriva en strategi för att manipulera marknadspriser, vilket innebär att sprida felinformation till lägre priser. Peddlers of FUD kallas FUDsters.

HODL

Hold On For Dear Life (HODL) är handlarnas mantra när rörelser på marknaden, som svängningar i priset, inträffar. Det var ursprungligen en felstavning av ordet ”håll”.

Pump and Dump (PND)

Detta är en metod som görs av enstaka eller flera personer för att manipulera valutapriset. Priserna blåses snabbt upp så att de kan säljas till ett högt pris. Detta följs vanligtvis av en krasch på marknaden.  

Rekt

Ett slanguttryck för ordet “förstört”, Rekt används för att beskriva en näringsidkare som förlorade massor av pengar från en dålig handel.

Sats

Sats, förkortningen av Satoshis, hänvisar till den minsta enheten i en Bitcoin. Denna term är en nick till den första digitala valutans skapare.

Till månen

Denna slangterm används när priserna stiger snabbt. Det kan användas både som ett substantiv och ett slagsmål. Alternativa former av detta slang är “When moon”, som används för att beskriva tiden för kraftig uppgång; och ”Mooning” för verbformen.

Val

Valar är stora aktörer på kryptovalutamarknaden. De har en stor mängd mynt och kan orsaka stora rörelser som kraschar eller doppar på marknaden.

Det finns ett stort antal valar i kryptovärlden, inklusive några kryptomillionärer som nämns i den här artikeln.

Slutsats

När du tar dig an nya sysslor som kryptovaluta är det viktigt att förstå språket för din framgång. Innan du kan utforma en effektiv strategi eller välja lämpliga verktyg som hjälper dig att köpa, handla och övervaka marknaden bör du ha en viss nivå av kryptokunskap.

Förhoppningsvis bidrog denna artikel till den ansträngningen genom att klargöra viktiga termer och förklara viktiga begrepp. På detta sätt är du mer informerad och därefter mer rustad att fatta beslut. Känner du dig mer säker på att spela kryptovalutamarknaden?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me