Mikko Ohtamaa, CTO på TokenMarket – intervju-serien

Mikko är grundare och CTO för TokenMarket Ltd, en av de ledande tokenförsäljnings- och blockchain-crowdfunding-plattformarna på Gibraltar. Mikko har rekommenderat dussintals blockchain-startups. Han är också den tidigare grundaren och CTO för LocalBitcoins, en peer-to-peer-kryptovalutautbyte. Mikko är civilingenjör. inom industriell teknik och ledning från University of Oulu. Mikko engagerar sig aktivt i öppen källkod och talar på konferenser. Han är en av grundarna av Pycon Finland, en Python-programmeringskonferens. Mikko är också medlem i Plone Foundation, den äldsta stiftelsen med öppen källkod.

AT: Du har varit i kryptoutrymmet sedan 2011. Kan du berätta för oss hur du först blev involverad i kryptovaluta och blockchain?

Mikko: Tillbaka på mina utvecklingsdagar för mobil mjukvara, blev jag ombedd att utveckla den första och ursprungliga Bitcoin-mobilplånboken redan 2011 kompenserat med 10 000 dollar i Bitcoin. Jag avvisade det eftersom jag trodde att fiat skulle räcka vid den tiden i mitt liv. I efterhand kan det ha varit det senaste projektet jag behövde ta det här erbjudandet. Senare blev jag involverad i att bygga ut LocalBitcoins och därifrån flyttade jag för att etablera TokenMarket.

AT: Du är listad som en av de ursprungliga grundarna av TokenMarket. Vad inspirerade dig att lansera denna marknadsplats?

Mikko: Det ursprungliga målet för TokenMarket var att tokenisera företagets aktier. Men tillbaka 2016 var det alldeles för tidigt för det. Termen “token” hade just uppfunnits, många hänvisade till tokens som “färgade mynt” som tittade på nya digitala tillgångar som bitcoin med olika “smaker” och “färger som representerar olika tokenattribut och syften”.

Vi såg ICO-bommen komma lite tidigare än andra i slutet av 2016 när FirstBlood, Gnosis och andra Ethereum-baserade ICO började rulla ut. Katalysatorn var att Ethereum-tekniken hade mognat så långt att det var realistiskt att lansera anpassade tokens med den. Och oh boy, många tokens lanserades.

TokenMarket hade den första tokeniseringsplattformen i världen och plötsligt ökade kundernas efterfrågan. 

AT: När inspirerad TokenMarket att svänga från ICO till STO?

Mikko: Jag skulle inte använda ett ordsvängning här. Säkerhetstoken är ett naturligt kontinuum för oreglerade tokenerbjudanden. Det är alltid bättre för investerare själva att få något med starkare investerarrättigheter. Värdepapperserbjudanden ger investerare rättigheter som verktygsmärken aldrig lagligen skulle kunna, såsom att få utdelning, avkastning och rösträtt i det företag du köper ett värdepapper från. För investerarna blir det så mycket lättare att ta emot passiva inkomster med säkerhetspengar snarare än att gå mot en i stort sett instabil och flyktig verktygstoken som dras upp och ner av bitcoinpriset..

Sedan 2016 tog det lite tid för den globala publiken att lära sig om fördelarna med tokenisering, inklusive finansiella tillsynsmyndigheter. Nu ser vi intresse från tillsynsmyndigheter över hela världen om hur man använder DLT och blockchain-teknik på reglerade värdepappersmarknader. 

AT: TokenMarket tillkännagav nyligen ett partnerskap med Loopring som är ett protokoll för decentraliserade tokenutbyten. Kan du berätta mer om detta och vad vi kan förvänta oss av detta partnerskap?


Mikko: Loopring är ett av de branschledande projekten som utvecklar lager två skalbarhet för decentraliserade börser och vi kommer att använda Looprings teknologi för att skala vår egen DEX.

Som du kanske vet har decentraliserade utbyten just nu skalbarhetsproblem och kan inte matcha volymerna av utbytningsjättar som dina Bitmexe och BinanceS. Men från andra aspekter är decentraliserade utbyten säkrare och rättvisare. Bitcoin-utbyten hackas varannan vecka. Vissa börser anklagas för att handla med insiderinformation och mot sina egna användare. Tillsynsmyndigheter gillar de decentraliserade aspekterna, eftersom de garanterar att alla investerare och handlare kan få tillgång till posthandelsdata på lika sätt, kan det inte finnas oegentligheter med redovisning och handel med något som bara är tillverkat. 

Den goda nyheten är att säkerhetstoken kommer att ha låg likviditet, som Bitcoin redan 2012, när de börjar rulla ut för handel. Men för den framtida växlingstekniken vill vi bygga den bättre och mer skottsäker vad både traditionell handel och kryptohandel har idag. Vi ser den akademiska forskningen och teorin som gör att vi kan komma dit, nu är det bara ingenjörskonst under de närmaste åren att uppfylla detta löfte.

AT: Kan du berätta vad listningskraven är för företag som vill crowdfunda via TokenMarket-plattformen?

Mikko: Det finns många crowdfunding-plattformar där ute som arbetar med en “tillgodose alla” -avhandlingar, TokenMarket arbetar med ett branschspecifikt fokus. Vi letar främst efter globala tillväxtföretag inom sektorer som fintech, spel och mjukvarutjänster eftersom detta är vad vår investerargrupp har letat efter de senaste två åren.. 

Vi letar främst efter företag som ligger nära eller redan har några betydande intäkter genererade med ett viktigt kommersiellt fokus på B2C-företag. 

AT: TokenMarket höjer nu sin egen STO. Är du hittills nöjd med framstegen med denna höjning?

Mikko: Detta är en pilotupphöjning under Storbritanniens tillsynsmyndighet, FCA, sandlåda. Vi måste visa dem att tokenised crowdfunding fungerar: betalningar går in, människor får sina tokens och är ordentligt registrerade i Companies House som aktieägare. 

Vi förväntar oss inte ett stort intag av pengar för vårt pilotprojekt på grund av Storbritanniens FCA: s Sandbox-testbegränsningar. I avvaktan på godkännande från lagstiftningen kommer vi att kunna samla upp till 8 miljoner euro från självkrediterade investerare för alla våra STO utan privata finansieringsbegränsningar. 

AT: Finns det några STO: er som startar på TokenMarket som har upphetsat dig personligen?

Mikko: Ja det finns! Men riskera att offentligt godkänna eller begära en värdepappersinvestering, kolla in vår pipeline av projekt här.

AT: Var ser du marknaden om tio år?

Mikko: Förändringen och omvandlingen handlar inte bara om tekniken eller blockchain. Det pågår en pågående process för hur nya investerare, årtusenden beter sig. Det pågår en pågående process för att slå ner reglerna för små och medelstora företag sedan den senaste finansiella bubblan, särskilt i Europa. Sedan sker en förändring i globaliseringen eftersom de framtida kraftkraftsekonomierna i världen kan komma från länder som Brasilien, Indonesien och Nigeria.

Den framtida investeringen kommer att vara mer ”marknadsdriven” och mindre om relationer och nätverkscentrerade modeller. Vi kommer att ersätta Silicon Valley och deras riskkapitalnätverk med en webbplats som Amazon gjorde för detaljhandeln. Ironiskt, är det?

AT: Finns det något annat som du vill dela om TokenMarket?

Mikko: Om du är ett högteknologiskt företag som söker finansiering, kontakta oss. Om du är en fond, ett familjekontor eller liknande som letar efter alternativa investeringar, kontakta oss. Vi bryr oss inte om vilken del av världen du kommer ifrån. Vi vill skapa lika villkor för möjligheter och investerare över hela världen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map