Bitcoin-diagramanalys: Hur man handlar Bitcoin med hjälp av diagram

Contents

Handelsguide för bitcoin för mellanliggande kryptohandlare

Denna guide för bitcoin-diagramanalys är byggd för att vara din självstudie för mellanliggande kryptohandel.

Kryptohandel verkar komplicerat vid första anblicken. Lyckligtvis är det inte alls så förvirrande som du tror. När du väl har lärt dig att läsa diagram och utföra grundläggande teknisk analys börjar allt komma ihop.

Även om denna bitcoin-handelsanalysgranskning inte tillgodoser nybörjare och är mer inriktad på mellanprodukter. Och ja, det finns skillnader mellan kryptoinvestering och kryptohandel eller att använda en automatisk bitcoin-handelsbot om du vill börja analysera BTC-pristabeller och förstå kryptomarknadsdiagram. För den här analysguiden för bitcoin-diagram antar vi att du har grundläggande kunskaper om hur krypto fungerar, vad bitcoin är, hur kryptovalutautbyten fungerar, vilka typer av kryptokategorier och hur blockchain fungerar.

Alla framgångsrika bitcoinhandlare inser att de förstår dessa vanliga diagrammönster kan översättas till att lära sig tidlösa färdigheter som kommer att påskynda resultat och ge lönsamma poster och utgångar oavsett vad bitcoinpriset är i BTC / USD. Som referens är realtidsvärdet i bitcoin i realtid:

Grunderna: Hur fungerar Bitcoin-handel?

I början av Bitcoin (2009 till 2014) fanns det i princip bara ett mynt (BTC) och handel med kryptovalutor var alltför komplicerad. Idag, 2019, är kryptohandel fortfarande i sig riskabelt, spekulativt och mycket volatilt – men det är lättare än någonsin tidigare med ännu mer marknadsdata att korsa och mäta. Här är en titt på den långa tvättlistan över handelsmönster och diagram för bitcoin-diagramanalys och nedan:

Du kan hitta massor av bra kryptobörser, inklusive börser som accepterar din lokala valuta och banköverföringar. Du kan också hitta massor av fantastiska plånboksprogram, portföljhanteringsappar och andra verktyg för att maximera din kryptohandelsupplevelse.

Här är den grundläggande processen bakom kryptohandel (även om det finns många vanliga fallgropar):

 • Steg 1) Registrera dig för en kryptovalutautbyte
 • Steg 2) Sätt in pengar på plattformen
 • Steg 3) Köp kryptovaluta

Det är allt! Det är inte så komplicerat. Om du vill använda en unik fiat-valuta (som CAD, AUD eller RUB) kan du behöva använda en lokal börs. Om du redan har en viktig fiatvaluta (som USD eller EUR), har du ett bredare utbud av alternativ tillgängliga.

När du väl har köpt din första kryptovaluta kan du förvara den i din börsplånbok och lämna den på börsen för framtida handel eller investering. Eller så kan du ta ut pengar till din egen plånbok – som en mobilapp på din telefon.

Ordlista med kryptovalutahandel: mest populära villkor

Kryptohandelsindustrin är fylld med sitt eget jargong. Här är en lista över de 26 mest populära termerna med definitioner du borde känna till innan du går in i bitcoin-diagramanalys:


Fiat Valuta: Fiat-valutor är statsutgivna valutor som US-dollar eller Euro. Dessa valutor finns i motsats till kryptovalutor (även om vissa länder diskuterar lanseringen av sina egna kryptovalutor, vilket skulle suddiga gränsen mellan fiat och crypto). ‘Fiat’ är latin för ‘genom dekret’. Dessa valutor har värdet “genom dekret” eller “av uttalandet” från regeringen.

Kryptotillgång: En kryptotillgång är vilken symbol som helst, mynt eller digital valuta med värde. Ibland kommer människor att länka en kryptotillgång till en specifik teknik. De kan till exempel beskriva Ether (ETH) som kryptotillgången för Ethereum blockchain.

Altcoin: Altcoins är ”alternativa mynt”. Generellt används denna term för att hänvisa till alla mynt som inte är bitcoin. Det är ett populärt begrepp bland bitcoin-maximalister som tror att bitcoin är överlägsen alla andra mynt.

Stablecoin: En stablecoin är en digital token avsiktligt utformad för att hålla ett stabilt pris. Vanligtvis spårar stablecoins en viss fiatvaluta och de flesta spårar US-dollarn. Stablecoins fungerar på olika sätt, även om de flesta stablecoins helt enkelt backas 1: 1 med US-dollarreserver, och användare får byta ut sin 1 USD-stablecoin mot 1 USD kontant när som helst, vilket ger token stabilt värde.

Crypto Exchange: Ett utbyte är en webbplats eller plattform där du kan köpa och sälja kryptovalutor. Vissa börser listar bara kryptovalutor, medan andra listar fiatvalutor och kryptovalutor. Stora utbyten idag inkluderar bland annat Kraken, Gemini och Binance.

Bud: Budpriset för en viss tillgång är det högsta pris som någon är villig att betala för den tillgången. Det är ”efterfrågesidan” av utbudet och efterfrågan som styr kryptomarknaderna.

Fråga pris: Begärt pris för en viss tillgång är det lägsta pris som någon är villig att sälja en tillgång till. Detta är utbudssidan av utbud och efterfrågan.

Bud-fråga-spridning: Bud-ask-spridningen är skillnaden mellan köpkursen och priset för en specifik tillgång. På mycket likvida marknader med hög volym kommer bud-spread-spridningen att vara ganska liten. På mindre, lägre likviditetsmarknader blir bud-spread-spridningen mycket större.

Flyktighet: Volatilitet används på samma sätt på kryptomarknader som på traditionella finansmarknader. Det är ett mått på hur oförutsägbara marknaderna är eller hur vilda priser för närvarande fluktuerar.

FOMO: Rädsla för att missa. Om LTC plötsligt hoppar 10% under en 2-timmarsperiod kan det stiga ytterligare 15% eftersom investerare har en “rädsla för att missa” när ett mynt hoppar i värde.

FUD: Rädsla, osäkerhet och tvivel. Bitcoin har bombats med FUD sedan den lanserades. Vissa kryptovalutasamhällen sprider FUD om andra mynt. Det är den irrationella oron att ett specifikt mynt kommer att kollapsa eller förlora sitt värde.

Att köpa Dip: När en viss kryptotillgång sjunker avsevärt, men du ser det som en köpmöjlighet. Låt oss säga att bitcoin sjunker med 5% idag. Du köper doppet genom att köpa bitcoin i hopp om att det kommer att öka.

Bull and Bear Markets: Termerna tjur och björn har samma betydelse i krypto som de gör på traditionella marknader. En tjurtrend är en långsiktig, uppåtgående trend på de totala kryptovalutamarknaderna, medan en björntrend är en långsiktig nedgång på den totala kryptovalutamarknaden. Om någon är “hausse” förväntar de sig att priserna ska öka. Om någon är “baisseartad” förväntar de sig att priserna kommer att minska.

Market Makers och Takers: En market maker är någon som ”gör” eller lägger en handel till börsen. En marknadstagare är någon som ”tar” eller accepterar den handeln.

Likviditet: Likviditet, i kryptovärlden, avser volymen på en specifik börs, eller hur lätt det är att göra en handel på en viss börs. Ett bra utbyte med hög volym sägs vara mer likvid och ha högre likviditet.

Val: Valar är individer eller organisationer som har en enorm mängd krypto. Vissa är institutionella hedgefonder som doppar tårna i krypto. Andra är människor som ackumulerade bitcoin tidigt och aldrig sålde.

Return on Investment (ROI): Hur mycket pengar tjänar du på ett intjänat belopp? Om du köpte 100 $ bitcoin, steg bitcoin-priset med 50%, så gjorde du 150 $ och din ROI är 50%.

Plånböcker: Med plånböcker kan du hantera dina kryptoinnehav. Det är platsen där du lagrar dina kryptoassets – precis som en vanlig plånbok är en plats där du lagrar dina kontanter och kreditkort.

Heta plånböcker: Hot plånböcker är online plånböcker anslutna till internet. De ses vanligtvis som mindre säkra än kylplånböcker, även om de är säkrare än bytplånböcker.

Kalla plånböcker: Kalla plånböcker eller kylplånböcker är plånböcker som inte är anslutna till internet. De är den säkraste lagringsformen eftersom dina privata nycklar hålls borta från platser där hackare kan komma åt dem.

Byt ut plånböcker: De flesta börser har kundplånböcker där användare kan lagra sina pengar. Dessa utbytesplånböcker ses som det minst säkra alternativet eftersom utbytet har fullständig kontroll över dina medel.

2-faktor autentisering (2FA): 2-faktor-autentisering avser användning av flera verifieringsmetoder för att logga in på ditt kryptokonto. De flesta börser låter dig ställa in 2FA. Vissa utbyten skickar ett SMS eller e-postmeddelande för att bekräfta inloggningen. Med andra börser kan du ställa in 2FA för varje gång du handlar.

Hodl: Hodl eller hodling hänvisar till kryptoinvesteringsstrategin att hålla kryptotillgångar genom alla marknadsförhållanden. Bitcoin har stigit och fallit flera gånger, men hodlers har kunnat överleva FUD och fortsätta att hålla bitcoin till denna dag.

Diversifiering: Diversifiering hänvisar till idén att äga flera kryptoassets. Istället för att till exempel ha 100% av din portfölj i bitcoin kan du investera 50% av den i altcoins.

Arbitrage: Arbitrage är strategin att köpa mynt till ett pris och sedan sälja dem till ett högre pris på en annan plats. Du kan till exempel köpa bitcoin från Binance och sedan sälja det via LocalBitcoins till ett högre pris i din egen lokala fiatvaluta.

Pump och dumpning: Pump and dump är ett handelssystem som innebär att priset för en riktad tillgång (“pumpning”) artificiellt blåses upp och sedan säljs efter att priserna har ökat (“dumping”).

Nu när du känner till dessa grundläggande kryptohandelsvillkor är det dags att titta på specifika aspekter av kryptohandel.

Typer av Bitcoin-affärer på Crypto Market

För det mesta vill nybörjare bara göra marknadsorder. Med en marknadsorder köper eller säljer du kryptovaluta till bästa tillgängliga pris. Mer avancerade handlare kan dock dra nytta av limitorder, stop-loss-order, leveraged trading och mer. Typer av kryptotransaktioner inkluderar:

Marknadsordning: Med en marknadsorder köper eller säljer du krypto till bästa tillgängliga pris. Börsen ser på det sista priset som någon betalade för bitcoin (om du säljer) eller det sista priset som någon sålde för bitcoin (om du köper).

Begränsningsordning: Med en begränsad order köper eller säljer du krypto till ett visst pris. Du kan till exempel göra en köporder för att köpa bitcoin om den sjunker under 5 000 dollar. Om priset aldrig hamnar, kanske din beställning aldrig utförs. Vissa utbyten låter dig sätta en tidsbegränsning för begränsningsorder.

Stop-Loss Order: Stop-loss-order låter dig ställa in ett specifikt pris till vilket en börs kommer att genomföra en handel för att begränsa dina förluster. Om priset på bitcoin till exempel sjunker 10% eller når ett pris på 7500 $, kan du utfärda en stop-loss-order för att begränsa dina förluster.

Take-Profit Order: Take-profit-order låter dig ställa in ett specifikt pris till vilket ett börs genomför en handel för att maximera dina vinster. Om exempelvis bitcoin stiger med 10%, kommer din vinst-order automatiskt att genomföras, vilket ger dig garanterade vinster på 10%.

Det finns många mer avancerade ordertyper, inklusive OTC-transaktioner, gorillatransaktioner, isbjörnsaffärer, IOC-affärer omedelbart eller annullering, FOK-affärer och allt-eller- icke (AON) beställningar. De flesta nybörjare och mellanhandlare kommer dock att vara bra med de fyra handelstyperna ovan.

Hur mycket kostar Crypto Trading? Genomsnittlig prissättning

Att handla kryptovalutor är inte gratis. Du betalar utbytesavgifter, uttagsavgifter och andra avgifter på de flesta börser. Kostnaderna för kryptohandel inkluderar:

Handelsavgifter: De flesta börser tar ut avgifter för tillverkare och avgifter på mellan 0,1% och 0,5%. Normalt är avgiftsavgiften högre. Du betalar detta för varje handel. Om du handlar en betydande volym (säg över 500 000 dollar per månad) kan börsen erbjuda volymrabatter, vilket kan sänka handelsavgifterna avsevärt.

Depositionsavgifter: Vissa börser tar ut en avgift för att sätta in pengar på plattformen, även om detta blir mindre vanligt.

Uttagsavgifter: Uttagsavgifter är mycket vanligare på de flesta börser. Uttagsavgifter är vanligtvis schablonavgifter. Du kan till exempel betala 5 USD för att ta ut pengar från plattformen. Vissa börser har också minsta uttagsbelopp.

Avgifterna kan variera mycket mellan börserna. Vanligtvis tar de bättre reglerade börserna (som Coinbase och Kraken) högre avgifter, medan de lägre reglerade börserna (som Binance och KuCoin) tar lägre avgifter..

Mellanliggande till avancerad Bitcoin-analys: Hur man studerar marknadsdiagram

Master The Crypto är en av de mest populära portalerna för handel med kryptovalutainvesteringar på Internet och det här avsnittet i vår analyshandbok för bitcoinhandel är inriktat på att hjälpa alla som inte är en komplett nybörjare att bli bättre på att handla bitcoin för optimala resultat.

Hur man analyserar kryptomarknader: grundläggande och teknisk analys

Kryptoanalys faller i två huvudkategorier: grundläggande analys (FA) och teknisk analys (TA).

Grundläggande analys (FA): Grundanalys är en icke-statistisk analysmetod som utvärderar värdet på en tillgång baserat på ekonomiska och finansiella tillväxtfaktorer. Grundläggande analytiker försöker bestämma lönsamheten för en tillgång baserat på dess potential. De analyserar tillgångens nuvärde och projicerar sedan tillgångens framtida tillväxt. Du kan läsa projektets vitbok och till exempel kontrollera teamet för att avgöra om projektet har tillväxtpotential.

Teknisk analys (TA): Teknisk analys är en rent statistisk metod som involverar prövning av prisdiagram, handelsvolym och andra relaterade siffror. Tekniska analytiker anser att priset på en tillgång speglar marknadssentimentet och all nödvändig information vid varje tidpunkt, varför de uteslutande fokuserar på att statistiskt analysera tillgångens prisåtgärd.

Dessa två analysmetoder kan verka motstridiga, men de fungerar bäst när de används tillsammans. Smarta investerare tar hänsyn till alla tillgängliga analysmetoder.

Kryptomarknadstrender

Kryptomarknader är mycket volatila och oförutsägbara. Vi ser dock fortfarande många trender på kryptomarknaden. En marknadstrend hänvisar till den riktning i vilken priset upplevs vara riktat.

I en tjurmarknad, priserna trender uppåt (kom ihåg: tjurar attackerar “upp” med sina horn), medan de i en björnmarknad, priserna går nedåt (björnar sveper “ner” med sina tassar).

Vissa människor använder också termer som a sekulär trend. En sekulär trend är en långsiktig marknadstrend som varar i flera decennier – säg 30 år. En sekulär trend kan vara baisseartad eller hausse, och det kan finnas flera mellanliggande primära trender inom den bredare sekulära trenden.

A primär trend, under tiden är en mindre, kortsiktig trend inom en bredare sekulär trend. Det kan gå motsatt den sekulära trenden.

Det kan också finnas sekundära trender inom primära trender. Om en sekundär trend är hausseartad på en baisseartad marknad, kan det kallas en “sucker’s rally”. Efter månader av sjunkande priser (primär trend) kan det hända att marknaderna plötsligt går upp efter en veckas positiva rörelse (sekundär trend), bara för att fortsätta sjunka de närmaste fyra veckorna.

Oreglerade, nya marknader som krypto är mer benägna att kortsiktiga volatilitet än traditionella, väletablerade marknader. Med kryptoinvestering kan du förvänta dig att se fler kortsiktiga sekundära trender och frekventa pumpar och dumpningar än vad du skulle se, säg på S&P 500 index.

Support- och motståndsnivåer

Kryptomarknadsanalytiker hänvisar ofta till termer som support och motståndsnivåer. Dessa nivåer spelar en avgörande roll för hur kryptomarknader fungerar.

Bildstöd och motståndsnivåer som ”stridslinjer” mellan björnar och tjurar.

 • Supportnivå: Detta är den lägre nivån i en trend där priset förväntas studsa.
 • Motståndsnivå: Detta är den övre nivån i en trend där priset förväntas sjunka.

Bitcoin kan till exempel ha motstånd på 10 000 dollar, vilket gör att priset på bitcoin ständigt stiger mot den nivån men aldrig överstiger det. Bitcoin kan ha stöd på 6 000 dollar under tiden, vilket får priset på bitcoin att sjunka mot den nivån men inte förbi det.

När priset på en kryptoasset når en specifik stöd- eller motståndsnivå sägs det vara testa den nivån. Ibland håller stöd- eller motståndsnivån. I andra fall bryter stöd- eller motståndsnivån.

Med tanke på bitcoins prishistorik kan vi också se incidenter där bitcoins prisnivå bröt en motståndsnivå, och sedan blev den nya motståndsnivån en supportnivå. Låt oss säga att bitcoin bryter 10 000 $ -nivån och stiger hela vägen till 11 500 $. Plötsligt kan $ 10.000 bli den nya motståndsnivån medan $ 12.000 blir den nya supportnivån.

På samma sätt, när priset sjunker under en supportnivå, kan supportnivån bli den nya motståndsnivån. Om till exempel bitcoins pris sjunker under 6000 dollar kan gränsen på 6000 dollar bli den nya motståndsnivån, medan en nedre gräns som 4500 dollar blir den nya supportnivån.

I en fluktuerande bransch som krypto håller stöd och motståndsnivåer sällan länge.

Köp väggar och sälj väggar

Support- och motståndsnivåer fastställs ofta på grund av köpväggar och försäljningsväggar. Du kan se dessa väggar när du tittar på ett börs orderböcker.

A köp vägg är ett stort antal inköpsorder placerade till en viss prisgräns, medan a sälja väggen är ett stort antal säljorder som placeras till en viss prisgräns.

Ibland är det här begränsa order, där handlare har satt ett specifikt pris till vilket de vill köpa eller sälja. I andra fall är de det take-profit order eller stop-loss-order där handlare försöker realisera vinster eller begränsa förluster.

I många fall organiserar dessa väggar och säljer väggar runt igenkännliga prispunkter. Det kan finnas en mur av försäljningsorder på $ 15 000, till exempel när handlare försöker låsa in sina vinster. Det kan finnas en vägg med köporder på 5 000 dollar, medan handlare försöker köpa doppet. Plötsliga prissänkningar eller -fall kan lätt stoppas av en vägg med försäljnings- eller köporder.

Hur man läser Bitcoin-pristabeller och kryptomarknadsdiagram

Crypto-diagram kan se komplicerade ut vid första anblicken. När du förstår vad allt betyder, verkar det dock mycket mindre komplicerat.

Så här ser ett genomsnittligt kryptoprisdiagram ut:

Detta diagram visar BTC / USD evigt kontrakt på BitMEX under en tvåmånadersperiod från 1 februari till 1 april. Varje ljusstake (varje grön eller röd stapel) representerar ett 6-timmarsintervall.

Du kan justera tidsskala i ett diagram hur du vill. Vissa diagram låter dig använda intervaller så små som 30 sekunder, till exempel, medan andra låter dig använda intervaller på upp till ett år.

Som med de flesta finansiella diagram representerar Y-axeln (den vertikala axeln) pris, medan X-axeln (den horisontella axeln) representerar tid.

Du kan se prisskala på höger sida av diagrammet. Detta är intervallet mellan två prispunkter. I detta diagram är prisskalan 50, vilket innebär att skillnaden mellan de två prispunkterna är 50. Prisskalan kan vara linjär eller logaritmisk:

Linjär prisskala: Med en linjär prisskala är avståndet mellan två punkter med samma numeriska skillnad, oavsett värde, lika. Avståndet mellan 1 och 2 är till exempel samma som avståndet mellan 9 och 10.

Logaritmisk prisskala: Med en logaritmisk prisskala är avståndet mellan prispunkter kopplat till förhållandet mellan de två värdena. Avståndet mellan 1 och 2 är till exempel lika med avståndet mellan 4 och 8 eller 12 och 24.

Skillnaden mellan linjära och logaritmiska prisskalor är betydande. Nedan ser du två diagram över bitcoins historiska prishistoria. Det första diagrammet använder en linjär prisskala, medan det andra diagrammet använder en logaritmisk prisskala:

De två diagrammen visar exakt samma sak: bitcoins pris från 2011 till idag. Emellertid berättar det logaritmiska diagrammet en mycket annan historia än det linjära diagrammet.

Med linjärt diagram, det ser ut som bitcoins pris gjorde absolut ingenting under de första fyra åren av dess existens. Då var det en liten prisuppgång, en lång period av begränsad prisrörelse, och sedan ökade bitcoin till ett löjligt avlägset rekordhögt värde på 20 000 dollar i december 2017 innan det sjönk ner igen.

logaritmiskt diagram, bitcoins prisrörelse är mycket mindre dramatisk. De tidiga dagarna av bitcoin ser särskilt imponerande ut jämfört med det första diagrammet. Vi ser bitcoins pris som fördubblar antalet gånger. Skillnaden mellan $ 2 per BTC och $ 200 per BTC är betydande – även om det ser ut som en platt linje på det linjära diagrammet. Hoppet från $ 5000 till $ 20.000 per BTC som inträffade 2017 ser under tiden mycket mindre betydande ut.

Typer av Bitcoin-diagram för kryptoanalytiker

Det finns fyra allmänna typer av kryptodiagram, inklusive linjediagram, stapeldiagram, ljussticksdiagram och punkt- och figurdiagram. Vi pratar om varje diagram och dess unika fördelar nedan.

Linjediagram

Ett linjediagram är en enkel, vanlig diagramtyp där ”linjen” ansluter slutkurserna för varje tidsintervall.

Vissa linjediagram använder öppna, höga eller låga priser för varje period. I de flesta fall återspeglar dock priset slutpunkten för varje intervall. Om bitcoin till exempel stängde 5 000 dollar klockan 15 och 5 100 dollar klockan 16, skulle linjen dras mellan 5 000 och 5 100 dollar.

Stapeldiagram

Ett stapeldiagram visar en mer detaljerad återgivning av prisåtgärder än ett linjediagram. Den visar till exempel priset till vilket bitcoin öppnades samt priset till vilket det stängdes. Istället för att bara se ett nummer (slutpriset) kan du se vad bitcoins pris gjorde under en viss dag. De höga, låga och nära priserna representeras med hjälp av en serie vertikala linjer med ett horisontellt streck på varje sida.

Vissa människor kallar också ett stapeldiagram för ett ”open high low close” eller OHLC-diagram. Den vertikala linjen kallas intervallinjen och representerar prisintervallet för varje tidsintervall, inklusive högt och lågt. De horisontella streckarna representerar under tiden öppet och stängt för varje intervall.

Så här ser ett stapeldiagram ut när du representerar en tidsperiod:

Stapeldiagrammet ovan använder också färg för att indikera stigande och fallande intervall. Ett svart intervall används för att indikera ett stigande intervall (där slutkursen var högre än öppningskursen), medan ett rött intervall används för att indikera ett fallande intervall (där slutkursen var lägre än öppningskursen).

Ljusstake

Vissa kallar ljusstake-diagram för “japanska ljusstake-diagram” eftersom de uppfanns på 1700-talet av en japansk rishandlare, även om de inte föreföll på västra marknader förrän i början av 1990-talet.

Idag fungerar ljusstake-diagram på samma sätt som stapeldiagram. De låter dig se högt, lågt, öppet och stänga för en viss dag. Dessa siffror uttrycks dock på ett något annorlunda sätt.

Med ljusstake-diagram finns det en ihålig eller fylld kropp med övre och nedre skuggor som representerar öppna, nära, höga och låga priser. Längden på en ljusstake och dess form används också för att representera intensiteten i handelsaktiviteten under ett specifikt tidsintervall.

Så här representerar var och en av ovanstående ljusstakar:

Ljusstaken består mestadels av kroppen (det skuggade området), vilket representerar öppna och nära priser. De övre och nedre linjerna (ljusets ”veken”) representerar höga och låga priser.

I huvudsak får du samma information som ett stapeldiagram, men den här informationen visas på ett något annat sätt.

Det skuggade området spelar också en roll. Om priset stängs högre än det öppnade kommer ljusstaken att skuggas grönt (bitcoins pris steg under det intervallet). Om priset stängs lägre än det öppnade kommer ljusstaken att skuggas rött (bitcoins pris föll under det intervallet). Vissa ljusstake-diagram använder också ett fyllnads- eller ofylldt mönster, med ljusstaken full eller skuggad när priserna stiger och är ofyllda och tomma när priserna faller.

Punkt- och figurdiagram

Av de fyra listorna som listas här är ett punkt- och figurdiagram minst vanligt. Ändå fortsätter en nischgrupp med tekniska handlare att använda punkt och siffra (P&F) kartlägger till denna dag.

Ett diagram över punkter och siffror visar endast prisrörelser. X-kolumnen representerar stigande priser och O-kolumnen representerar fallande priser. Tid och volym anges inte. Om det inte finns någon betydande prisrörelse under en längre tid, visar diagrammet inga nya data.

Med P&F-diagram, värdet som representeras av varje X och O bestäms som ett inställt prisintervall. Prisförändringar under detta värde ignoreras. Diagrammet växlar till en ny kolumn (kallas en reversering) när priset ändras i motsatt riktning representerat av ett visst antal X eller O.

I diagrammet ovan representerar varje X eller O en ökning eller nedgång på två dollar. En vändning sker om det sker en förändring i motsatt riktning med ett värde på minst fyra dollar. Tiden kan representeras i X-axeln, även om den aldrig används som en faktor i P&F-diagram.

Vad är poängen med detta unika kartverktyg? Poängen är att ta bort den distraktions- eller skevningseffekt som uppstår i andra diagramtyper när man tar hänsyn till tidsintervall med obetydliga prisrörelser. Diagrammet visar endast betydande prisrörelser.

Ändå är punkt- och figurdiagram mycket ovanliga i kryptovärlden idag.

Som en ytterligare resurs för bitcoin-diagrammönster, här är en titt som jämför de hausseartade handelsdiagrammen mot de baisseartade handelsdiagrammen: bitcoin-diagram-analys-hausse-mönster

bitcoin-diagram-analys-baissär-mönster

bitcoin trading diagramanalys tjur mot björnmönster från Crypto Trading Book

Bitcoin diagrammönster

Crypto-handlare analyserar diagram för att avslöja olika mönster. Det finns alla olika typer av mönster. Vanligtvis är dock mönster uppdelade i tre specifika kategorier:

Fortsättningsmönster: Dessa mönster indikerar en kort konsolideringsperiod, varefter den rådande trenden fortsätter i samma riktning.

Omvändningsmönster: Dessa mönster indikerar en förändring i balansen mellan utbud och efterfrågan, vilket vanligtvis leder till en trendförändring. Dessa mönster är indelade i topp- och bottenformationer.

Bilaterala mönster: Bilaterala mönster är triangelformuleringar som indikerar att en trend kan svänga åt båda hållen.

Mönsteranalys är inte svartvitt. Vissa människor kan till exempel analysera ett diagram och se ett fortsättningsmönster, medan andra kommer att se ett bilateralt mönster. Baserat på intervallet och tidigare trender kan analysen variera.

Nedan kommer vi att prata om några av de specifika typerna av mönster som kan representera fortsättning, reversering och bilaterala mönster som anges ovan.

Kopp med handtagsmönster

En kopp med handtagsmönster kan vara antingen en fortsättning eller ett vändmönster beroende på föregående trend. Det ser ut så här:

En kopp med handtagsmönster i en uptrend (som anges ovan) är ett hausseartat fortsättningsmönster. Bortsett från en liten blip (koppen) kommer den uppåtgående trenden att råda. Vissa koppar är U-formade, medan andra är V-formade. Under perfekta förhållanden har koppen lika höga höjder på vardera sidan innan den konsolideras till en specifik prispunkt (handtaget). Det beräknade prismålet för nästa breakout efter konsolideringen är symmetriskt till koppens höjd.

Naturligtvis kan kopp med handtagsmönster indikera olika saker i en rådande nedåtgående trend:

I det här diagrammet betyder samma kopp med handtagsmönster slutet på en nedåtgående trend och en breakout till en uppåtgående trend. När koppformationen övergår till en handtagformation får inte priset sjunka utöver halva koppens höjd. Om priset sjunker mer än hälften av koppens höjd är försäljningsmomentet för viktigt och det anses inte längre vara en kopp med handtagsmönster (“handtaget” bröt).

Ju längre tid det tar innan koppen med handtagsmönster bildas, och ju djupare koppformationen är, desto större momentum bakom breakout och desto högre prismål. När du lägger till koppens höjd till breakout-punkten, ger det en bra indikation på det kortsiktiga prismålet.

Flaggor och vimplar

Flaggor och vimplningsmönster är fortsättningsmönster. De bildas när priserna konsolideras under en kort period innan marknaden återupptas i samma riktning.

Så här ser det ut på ett traditionellt diagram:

I det här diagrammet ser vi konsolideringsfasen i mitten. Den långsiktiga trenden tar en kort broms och skapar en rektangelform på diagrammet. Sedan fortsätter den långsiktiga upptrenden, rektangeln bryts och priserna fortsätter att röra sig uppåt.

Du kan också ha både baisseartade och hausseartade flaggor. Med dessa flaggor bildas vimplen av en lätt sluttande rörelse i motsatt riktning mot den rådande trenden.

Det finns också en skillnad mellan en flagga och ett vimpelmönster. En flagga är en rektangulär form, medan en vimpel är en triangulär form:

Flagg- och vimplningsmönster föregås vanligtvis av en skarp rally eller nedgång. Denna rally eller nedgång bildar flaggan ”pol”. Avståndet från stöd- eller motståndsnivån till “flaggan” eller “vimpel” kallas flaggstången.

Du kan analysera ett prismål från en flagga eller ett vimpeldiagram. Normalt gör du detta genom att lägga längden på flaggstången till toppen av formationen i en uppåtgående trend och genom att subtrahera längden på flaggstången från botten av formationen i en nedåtgående trend..

Huvud och axlar

Huvud och axlar (HS eller H.&S) mönster är några av de mest pålitliga vändningsmönstren.

Vissa HS-mönster beaktas huvud och axlar toppmönster eller ”HS-toppar”. Det är ett baisse vändningsmönster som innehåller tre delar, inklusive två mindre toppar bredvid en högre topp:

Genom att ansluta den nedre delen av vänster axel med den nedre delen av huvudet kan vi skapaurringningI diagrammet. När priserna sjunker under halsen bryts den uppåtgående trenden och marknaderna går in i en baisseartad trend, vilket framgår av diagrammet nedan med tillbakadragning och mållinje.

Huvud och axlar botten diagram, under tiden kallas även HS-bottnar eller inversa HS-diagram. Det är ett hausseartat reverseringsmönster (istället för ett baisseartat reverseringsmönster) där den rådande trenden är nedåt.

Precis som HS-toppdiagrammet består HS-bottendiagrammet av tre delar, inklusive två grundare dalar eller högre dalar på vardera sidan om en djupare dal eller lägre låg.

Du kan beräkna prismål från huvud- och axeldiagram. För HS-topplistor kan du uppskatta priset baserat på förhållandet mellan den högre höga och brytpunkten längs halsen. Om exempelvis den högre höga är 40, och brytpunkten är 20 (en nedgång på 50%), skulle det uppskattade målet för uppdelningen under halsen vara 10, vilket är ytterligare 50% från utringningen.

För HS-bottendiagram kan du under tiden beräkna ett prismål genom att lägga till höjden på huvudet till brytpunkten med en liknande metod. Om det lägre lägsta är 20 och breakout inträffar vid 30 (exempelvis ett förhållande 2: 3), är målpriset 45.

Dubbel topplistor

Dubbla toppdiagram är baisse mönster i en rådande uppåtgående trend. Med ett dubbelt toppdiagram ser du en kort tillbakadragning följt av en aborterad rally, sedan en andra tillbakadragning vid föregående höjd, vilket resulterar i att priset bryts ner under det tidigare lågt:

Det är lätt att lockas till ett dubbelt toppmönster. Helst väntar du tills priset sjunker under det första tillbakadragningsnivån efter att du testat toppen igen eftersom det här är när formationen är klar och det är lågpunkten i diagrammet.

För att beräkna prismålet för ett dubbelt toppmönster kan du antingen subtrahera höjden på formationen från den punkt där stödet bryter. Eller så kan du analysera förhållandet mellan formationens topp och lågback. Om formationens topp är 20 och tillbakablicket är 10 (2: 1), sätts prismålet för uppdelningen till 5.

Dubbel botten

En dubbelbottnad diagramformation är vad som händer om du vänder en dubbeltoppformation upp och ner. Den dubbla bottenformationen är ett hausseartat vändningsmönster i en rådande nedåtgående trend. Efter att ha träffat botten en gång, stigit en gång och träffat botten igen, uppträder den dubbla botten när priserna bryter igenom halsen för att slutföra “W” -formationen.

Priserna kan stiga till en senaste höjd efter en nedåtgående trend och sedan sjunka igen till nivån för föregående låg, innan en sista gång för att bryta ut över den senaste senaste höjden för att slutföra formationen och vända om till en uppåtgående trend.

För att beräkna prismål för dubbla topphöjder kan du lägga till formationens höjd till breakpoint. Eller så kan du analysera förhållandet mellan formationens botten och den första rallyens höga. Om till exempel formationens botten är 5 och den första rallyn når 10, skulle prismålet vara 20.

Triple Top & Trippelbotten

Att göra ovanstående formationer ännu mer komplicerade är att vi ibland kan ha formationer av trippel topp och trippel botten som liknar formationer med dubbel topp och dubbel botten. Liksom dubbla topp / botten formationer är tredubbla topp / botten formationer också vändningsmönster. De strider mot en rådande upp- eller nedåtgående trend.

Som du kan se här består den tredubbla toppformationen av tre lika toppar delade av två dalar.

Den tredubbelbottenformationen vänds under tiden upp och ner, bestående av tre identiska dalar och två abortiva toppar.

För att beräkna prismålet för en trippel topp- eller bottenformation lägger du till eller subtraherar formationens höjd till eller från brytpunkten, liknande hur du beräknar prismål i dubbla topp- / bottenformationer.

Avrundande botten

Den avrundande botten eller tefatens bottenformation är ett hausseartat vändnings- eller fortsättningsmönster. Med det här mönstret ser du en brantare kopp- eller skålformation än en kopp- och handtagsmönster. Det liknar huvud- och axelmönstret, men utan märkbara axlar. Du kan ansluta låga priser i botten för att bilda en rundad form som representerar fatet:

Formationen börjar först bildas med försäljningspress, vilket gör att priserna sjunker. Detta tryck tappar så småningom ånga och övergår till en uppåtgående trend. Köptrycket avtar, vilket gör att priserna sjunker till en ny låg, och den här trenden upprepas flera gånger tills det lägsta läget nås. Därefter tar köppressen över, vilket så småningom leder till en breakout och fullbordar den runda bottenformationen.

För att beräkna kortsiktiga prismål för avrundning av bottenformationer lägger du till koppens höjd i motståndslinjen.

Kilar

Det finns två typer av kilmönster, inklusive stigande kilmönster och fallande kilmönster. Dessa mönster kan vara fortsättnings- eller omvändningsmönster beroende på vad marknaderna gjorde innan mönstret bildades.

 

I en uptrend indikerar ett stigande kilmönster en baisseartad vändning. Marknaderna vänder och priserna börjar sjunka. I en nedåtgående trend ses ett stigande kilmönster som en fortsättning när priserna fortsätter att sjunka.

Den fallande kilen betraktas under tiden som ett hausseartat mönster. Den fallande kilen indikerar en hausseartad vändning till exempel i en rådande nedåtgående trend. När den bildas i en rådande uppåtgående trend indikerar den fallande kilen en fortsättning när priserna fortsätter att stiga.

Rektanglar

Rektangelmönster bildas när priserna studsar mellan ungefär lika höga och låga under en viss tidsperiod. När du drar linjer runt höga och låga under denna period kan du se att rektanglar börjar bildas.

Rektangeln, även känd som handelsområdet eller konsolideringszonen, är ett fortsättningsmönster där priset varierar mellan parallella stöd- och motståndslinjer. Det är en återvändsgränd där marknader inte riktigt kan räkna ut vad de ska göra. Under denna återvändsgränd kommer priset att testa support- och motståndsnivåer flera gånger innan de bryter ut. När priset bryter ut kommer det antingen att vända den tidigare trenden eller fortsätta (flytta antingen uppåt eller nedåt).

För att beräkna prismål under en rektangelformation lägger du till höjden till punkten för breakout eller uppdelning.

Bilaterala mönster (trianglar)

Bilaterala mönster består av tre olika triangelformationer, inklusive symmetriska trianglar, stigande trianglar, och fallande trianglar.

Stigande triangel

Stigande trianglar är typiskt hausseartade fortsättningsmönster i en rådande uptrend. Stigande trianglar kan emellertid också bildas som ett vändningsmönster i en nedåtgående trend. Ett stigande triangelmönster består av två eller flera ungefär lika höga höjder och ökande låga nivåer. Motståndslinjen är horisontell, även om den utökade stödlinjen lutar uppåt och konverserar med motståndslinjen, vilket är hur triangeln bildas.

För att en stigande triangel ska bildas måste varje gunga eller låg vara högre än föregående låg. Formationen anses vanligtvis vara komplett när priset bryter ut förbi den övre motståndslinjen.

För att beräkna prismålet i en stigande triangel kan du lägga till höjden på triangelns bas till brytpunkten. Stoppförlusten bör placeras vid den senaste svängningsnivån.

Fallande triangel

De fallande triangel är motsatsen till den stigande triangeln. Vanligtvis är det ett baisseartat fortsättningsmönster som bildas eftersom priserna fortsätter att gradvis sjunka över tiden som en del av en bredare nedåtgående trend. Det kan dock också bilda ett vändningsmönster under en uppåtgående trend. Som med en stigande triangel kan priset ibland bryta uppåt, varför det är viktigt att spela mönstret när det utvecklas och använda snäva stopp.

Den nedåtgående triangeln bildas som lika låga nivåer skapar en horisontell stödlinje medan minskande höjder skapar en nedåt sluttande motståndslinje, vilket skapar samma typ av rätvinklig triangel sett i den stigande triangeln ovan.

För att beräkna prismålet i en fallande triangelformation subtraherar du höjden på triangelns bas till den punkt där stödet bryts ner.

Symmetrisk triangel

A symmetrisk triangel, som du kanske har gissat, bildas någonstans mellan ett stigande och fallande triangelmönster. Det är ett typiskt bilateralt mönster där det är svårt att bestämma resultatet av mönstret tills ett tydligt breakout har bekräftats.

Med en symmetrisk triangel ser vi en serie lägre reaktionshöjder och högre reaktionslåg, där priset så småningom konsolideras vid en punkt. Denna punkt utgör toppen av triangeln. Stöd- och motståndslinjerna bildar under tiden triangelns två sidor och möts så småningom vid punkten.

Eftersom brytningsriktningen är svår att bestämma, kommer vissa handlare att spela båda sidor i ett symmetriskt triangelmönster, placera en lång och kort order och sedan stänga den ena när den andra träffar.

För att beräkna prismålet i en symmetrisk triangel, lägg till eller subtrahera triangelns bas till brytpunkten. Du kan beräkna en långsiktig prissättning genom att rita en utökad trendlinje parallellt med stödlinjen (förutsatt att mönstret bryts uppåt) eller parallellt med motståndslinjen (om mönstret bryts nedåt) som passerar genom det andra toppunktet i triangelns bas.

Topp fem mest lönsamma mönster för Bitcoin-handlare

Vissa mönster utgör en mer kraftfull vinstmöjlighet än andra. Historiskt har följande fem mönster gett handlare de bästa möjligheterna:

 • Trianglar (stigande, fallande och symmetriska trianglar)
 • Huvud- och axelmönster
 • Dubbla och tredubbla topp- och bottenmönster
 • Kopp med handtagsmönster
 • Flagga och vimpel mönster

Tekniska indikatorer: Hur man läser diagram som en mästare

Hittills har vi mest fokuserat på bredare diagrammönster. Därefter pratar vi dock om tekniska indikatorer, inklusive de signaler som handlare använder för att bygga sina strategier.

Föreställ dig de bredare kartmönstren som vi diskuterade ovan som som klimatet när det förändras från vår till sommar till höst och vinter. Vi ser de större förändringarna i temperatur, dagsljus och väder under hela året.

Tekniska signaler är emellertid den kortsiktiga informationen du läser för att förutsäga vilken säsong som kommer nästa. Du kanske märker att temperaturen sjunker från 40 till 30 på en vecka, till exempel. Detta signalerar att vintern kommer.

När du analyserar tekniska indikatorer är det viktigt att komma ihåg att en enskild teknisk indikator på egen hand inte är särskilt talande. Du behöver sammanhang för att förstå vad den tekniska indikatorn betyder. Du kan härleda sammanhang genom att titta på information som en rådande trend, diagrammönster och mer. Det är som ett stycke i ett pussel: det är bara meningsfullt när allt är sammanställt för att skapa en sammanhängande bild av marknaden.

Indikatorer kan kategoriseras i överlägg eller oscillatorer:

Överlägg: Överlagringar är indikatorer som använder samma skala som priset och plottas ovanpå prisdiagrammet.

Oscillatorer: Oscillatorer visas oberoende i en annan skala under prisdiagrammet och kommer att pendla mellan ett minimi- och maximivärde.

Vissa tekniska indikatorer beaktas ledande indikatorer. En ledande indikator har starka förutsägbara egenskaper och kan indikera riktningen på marknaden innan priset följer igenom. ledande indikatorer kan vara effektiva för att signalera en förestående förändring i trend eller fart innan marknaden börjar visa den förändringen. De mest kända ledande indikatorerna inkluderar Relative Strength Index (RSI), Stokastic Oscillator och On Balance Volume (OBV).

Andra tekniska indikatorer övervägs under tiden eftersläpande indikatorer. Släpande indikatorer följer trender på marknaden. De indikerar en förändring av marknadstrenderna, men de tenderar att släpa efter den förändringen. Vanligtvis används en eftersläpande indikator för att bekräfta en trend efter att en trend redan har börjat dyka upp. Eftersläpande indikatorer har dock mindre värde på en volatil marknad utan någon tydlig trend. De två mest kända eftersläpande indikatorerna är Bollinger-band och glidande medelvärden.

Rörliga medelvärden

Rörliga medelvärden är trendöverlagringar som kan indikera korta, medellånga och långsiktiga trender. För att beräkna det glidande genomsnittet tar vi genomsnittspriset över en viss tidsperiod. Ett glidande medelvärde tar bort mycket av ”bullret” i diagrammet, inklusive kortsiktiga volatilitet och prisrörelser. Det kan göra trender lättare att upptäcka.

Det finns två vanliga sätt att beräkna glidande medelvärden, inklusive enkla glidande medelvärden och exponentiella glidande medelvärden. Båda betraktas som eftersläpande tekniska indikatorer.

A enkelt glidande medelvärde (SMA) är bara summan av alla slutkurser under en viss tidsperiod dividerat med antalet perioder. En 5-dagars SMA kan till exempel beräknas genom att lägga till stängningskurser för varje dag och dela summan med fem. Under en längre tidsperiod är det större fördröjning. Längre skalor jämnar ut våra prisrörelser och tenderar att vara mindre lyhörda än kortare tidsskalor.

Kolla in tabellen nedan för att se hur detta fungerar i praktiken. Det 50-dagars glidande genomsnittet ligger efter prisrörelserna, medan det 10-dagars glidande genomsnittet kramar prisrörelserna tätt:

Exponentiellt glidande medelvärde (EMA), lägger under tiden större vikt på de senaste datapunkterna. Detta kan ”strama” till det rörliga genomsnittet till prisrörelser, vilket gör det rörliga genomsnittet mer lyhört för de senaste prisrörelserna.

Exponentiella glidande medelvärden använder en viktningsmultiplikator för att ge de senaste datapunkterna större vikt. Denna viktningsmultiplikator kan beräknas med formeln [2 / (tidsperiod + 1)]. I en 10-dagars EMA skulle viktningen till det senaste priset vara [2 / (10 + 1)] = 0,1818 eller 18,18%.

Det finns också aktuella exponentiella glidande medelvärden (EMA), där du tar dagens pris x viktningsmultiplikatorn + gårdagens EMA x (1 – viktningsmultiplikator).

Du behöver inte memorera dessa formler. Kartverktyg tillämpar dessa formler automatiskt. Det hjälper dock att veta var dessa formler kommer ifrån.

Enkla glidande medelvärden kontra exponentiella glidande medelvärden

Enkla glidande medelvärden och exponentiella glidande medelvärden är två sätt att skissera samma trend. En är inte nödvändigtvis bättre än den andra. De har var och en sina egna fördelar.

En exponentiellt glidande medelvärde, svarar till exempel snabbare på de senaste prisrörelserna och kramar priskurvan närmare.

A enkelt glidande medelvärde, under tiden är den idealisk för att identifiera långsiktiga stöd- och motståndsnivåer. Lutningen på det enkla glidande genomsnittet används också för att mäta fart mot en specifik trend.

Vanligtvis är det 200-dagars SMA-diagrammet och det 50-dagars SMA-diagrammet de två mest populära skalorna för att identifiera trender på medellång till lång sikt. Dessa två diagram är också användbara för att identifiera support- och motståndsnivåer, hausseartade och baisseartade korsningar och avvikelser.

När de enkla och exponentiella glidande medelvärdena samlas skapar det en crossover. Detta anses vara en avgörande händelse som kan signalera en trendförändring.

Det finns till exempel hausseövergångar, som också kallas gyllene kors. En hausseartad delning inträffar när det kortare skala glidande genomsnittet passerar över det rörliga snittet för längre skala.

Det finns också baisseartade korsningar, även kända som dödskorsningar. En baisseartad delning inträffar när det kortare skalningsmedelvärdet passerar under det rörliga genomsnittet för längre skala.

Under tiden, om det nuvarande priset går över det långsiktiga glidande genomsnittet, är det ett tecken på en hausseartad breakout. Om det nuvarande priset passerar under det långsiktiga glidande genomsnittet, indikerar det en baisseartad breakout.

Moving Average Convergence Divergence (MACD)

Flyttande genomsnittlig konvergens-divergens, eller MACD, är en trendföljande oscillator som är populär för att mäta fart. MACD tar två exponentiella glidande medelvärden (som 12-dagars- och 26-dagars EMA) och plottar dem sedan mot nollinjerna för att mäta drivkraften för en trend.

Vi ser också MACD-histogrammet, som mäter fart baserat på förhållandet mellan MACD och dess signallinje (9-dagars EMA för MACD).

En modern MACD-oscillatorindikator består av fyra element, inklusive MACD-linjen, nollinjen, signallinjen och MACD-histogram:

 • MACD-linje: MACD-linjen är 26-dagars EMA subtraherad från 12-dagars EMA.
 • Noll linje: Nolllinjen är den punkt där de två EMA: erna är lika.
 • Signallinje: Signallinjen är 9-dagars EMA för MACD.
 • MACD-histogram: MACD-histogrammet ritas som staplar längs nollraden. Det är skillnaden mellan MACD-linjen och signallinjen.

A positiv MACD inträffar när 12-dagars EMA ligger över 26-dagars EMA. Det indikerar att marknaden är hausse. Ju högre värde desto starkare uppåt.

A negativ MACD, indikerar under tiden att marknaden är baissär, med lägre värden som indikerar starkt nedåtgående momentum.

Pivotala händelser inkluderar konvergens, crossover och divergens från nollinjen och signallinjen.

 • Konvergens: Indikerar återkommande fart.
 • Crossover: Indikerar en förändring av marknadskrafterna.
 • Divergens: Indikerar stigande fart.

Relativt styrkaindex (RSI)

Relativt styrkaindex, eller RSI, är ett sätt att indikera fart. Momentum kan identifiera styrkan i marknadstrenderna, vilket ger dig en god uppfattning om när du ska köpa eller sälja baserat på om marknaderna är överköpta eller översålda..

RSI svänger mellan 0 och 100, med den typiska tidsramen 14 dagar. När RSI är under 30 indikerar det att marknaden är översåld. När RSI är över 70 indikerar det att marknaden är överköpt. Vissa handlare använder dock 20 och 80 som gränser istället, vilket kan vara mer berättande för mycket volatila marknader (inklusive krypto).

Eftersom RSI är en ledande indikator kan lutningen på RSI indikera en trendförändring innan den trenden observeras på den allmänna marknaden. Av den anledningen är RSI ett av de vanligaste sätten att analysera marknadsförhållandena.

RSI = 100 – (100/1 + RS)

I denna formel är relativ styrka (RS) lika med genomsnittlig vinst över genomsnittlig förlust (RS = genomsnittlig vinst / genomsnittlig förlust).

A är en period där priset stängs ovanför föregående dags stängning, medan a förlust är en period där priset stänger under föregående dags stängning. Dessa värden är absoluta, vilket innebär att förluster beräknas som positiva värden.

Även om RSI-avvikelser kan vara till hjälp, är de bara användbara inom lämpligt sammanhang. Som med andra indikatorer här är det en viktig påminnelse om att undvika att använda en enda indikator som en signal utan korrekt sammanhang.

Du kan se en hausseartad avvikelse när priset träffar ett lägre lågt och RSI når ett högre lågt. En baisseartad avvikelse inträffar under tiden när priset träffar en högre höjd och RSI når en lägre hög.

Vi kan också använda RSI för att observera RSI-felsvängningar, som ses som indikationer på potentiella trendåterfall i en baisseartad eller hausserad riktning.

En hausseartad misslyckande svängning inträffar när RSI faller under 30, studsar över 30, faller tillbaka men faller inte under 30 och gör en ny höjd.

En baisseartad misslyckande sväng uppstår under tiden när RSI bryter över 70, faller tillbaka, studsar utan att bryta 70 och faller tillbaka till en ny låg.

Parabolisk SAR (stopp och bakåt)

Parabolstopp och omvänd (SAR) är en överlagringsindikator baserad på tanken att priset vanligtvis rör sig i paraboliska kurvor när det trender. Därför är den paraboliska SAR-indikatorn mest effektiv på trendmarknader. SAR kommer att hålla sig nära prisrörelser över tiden och falla under priskurvan under uppåtgående trender och över priskurvan under nedåtgående trender. På grund av denna natur använder handlare den paraboliska SAR-indikatorn för att ställa in efterföljande stopp och skydda mot förluster.

Det finns separata formler för beräkning av stigande och fallande SAR. Formeln tar data från en period efter.

 • Stigande SAR-formel: Nuvarande SAR = Senaste periodens SAR + AF (EP – Sista periodens SAR)
 • Fallande SAR-formel: Nuvarande SAR = Senaste periodens SAR – AF (EP – Senaste periodens SAR)

I dessa formler är EP extrem punkt (antingen det högsta eller det lägsta läget i den aktuella trenden) och AF är accelerationsfaktorn. Accelerationsfaktorn är initialt inställd på ett värde på 0,02, med AF som ökar med 0,02 för varje ny höjd eller låg som gjorts av den extrema punkten.

När du ökar accelerationsfaktor (AF), det ökar SAR-känsligheten och pressar SAR närmare priskurvan. Genom att sänka AF flyttas SAR längre bort från priskurvan. När du ställer in AF för högt kan det skapa för många pipsågar och skapa falska reverseringssignaler.

SAR används bäst i kombination med det genomsnittliga riktningsindexet. Vi kommer att prata om det genomsnittliga riktningsindexet och hur det används för att bestämma styrkan i en trend.

Genomsnittligt riktningsindex (ADX)

Genomsnittligt riktningsindex (ADX) har ökat i popularitet de senaste åren för att bli en föredragen indikator för att uppskatta styrkan i en trend. Som en eftersläpande oscillator erbjuder ADX liten inblick i den framtida trendriktningen, även om den visar marknadskrafterna bakom en trend..

ADX oscillerar mellan 0 och 100, med ADX vanligtvis under 20 på en varierande marknad och över 25 på en trendmarknad. En ADX över 40 indikerar en stark trend.

Vid beräkning av ADX måste vi bestämma de positiva riktningsindikatorerna (+ DI) och de negativa riktningsindikatorerna (-DI), som tillsammans skapar riktningsindikatorn (DMI). Vi beräknar DMI genom att sammanställa höga och låga perioder i följd.

 • +DI = (utjämnad + DM / ATR) x 100
 • -DI = (utjämnad -DM / ATR) x 100

I denna formel, +DM är högt för den aktuella perioden minus högt för föregående period. -DM är det lägsta under föregående period minus det lägsta under den aktuella perioden. Den “utjämnande” delen av ekvationen innebär emellertid att man tar genomsnittet av de senaste 13 perioderna, adderar det senaste värdet och sedan delar summan med 14.

ADX tar också hänsyn till genomsnittligt verkligt intervall eller ATR, vilket indikerar volatilitet. Sann räckvidd (TR) är det absoluta värdet av det största bland tre prisskillnader (den aktuella periodens högsta minus den aktuella periodens låga, den aktuella periodens högsta minus den föregående periodens slut och den aktuella periodens låga minus den föregående periodens slut.

 • ATR = [TR av senaste 13 perioder + nuvarande TR] / 14
 • Riktningsindex (DX) = [(+ DI – -DI) / (+ DI + -DI)] x 100
 • ADX = [DX av de senaste 13 perioderna + aktuell DX] / 14

Dessa formler kan verka komplexa. Som nämnts ovan behöver du dock inte memorera dessa formler. Det finns gott om verktyg som implementerar dessa formler för dig. Om du vill vara en informerad teknisk näringsidkare hjälper det dock att förstå var dessa formler kommer ifrån.

ATR ger ingen indikation på trendriktning. Emellertid indikerar + DI och -DI trendriktning. Näringsidkare kan använda ADX för att bestämma trendens styrka och sedan använda korsningar av + DI och -DI för att skapa signaler som indikerar potentiella reverseringar.

Låt oss säga att till exempel + DI-linjen korsar ovanför eller avviker uppåt från -DI-linjen med ADX över 40. Detta är en stark haussignal. Korsningar och avvikelser när ADX är under 20 är dock inte signaler av stor betydelse eftersom det inte finns så mycket fart bakom dessa rörelser.

Detta diagram förklarar hur man läser ADX inom ramen för parabolisk SAR:

Fibonacci Retracement

Fibonacci retracement, som du förväntar dig, är ansluten till den berömda Fibonacci-sekvensen eller Fibonacci-numret. Sekvensen börjar med siffrorna 0 och 1, med varje på varandra följande nummer i sekvensen bakom summan av de två föregående siffrorna.

Fibonacci retracement i finansiell / kryptoanalys är emellertid ett tekniskt handelskoncept som identifierar omfattningen av en korrigerande retracement efter en snabb ökning eller sänkning av priserna. Det syftar till att kvantifiera hur mycket av en tillbakadragning vi kan förvänta oss efter en höjning eller prisfall.

I Fibonacci-sekvensen är förhållandet mellan valfritt tal och dess efterföljare 0,618 eller 61,8%. Det här är gyllene snittet, ett nummer som spelar en viktig roll i biologi och matematik.

Fibonacci retracement använder samma förhållande för att identifiera stöd- och motståndsnivåer. Dessa nivåer kallas varningszoner, och de ligger på 23,6%, 38,2%, 61,8% och 78,6%. Fibonacci retracement har också en 50% varningszon, som inte har något att göra med Fibonacci-sekvensen utan kommer från Dow Theory, som teoretiserar att korrigeringar vanligtvis resulterar i en 50% retracement från föregående drag. Retracementnivåer ritas i ett prisdiagram efter att ha markerat trendens höga och låga punkt.

Varför är dessa siffror viktiga? Tja, en 23,6% retracement ses vanligtvis i kortare tidsskalor. En studs från denna nivå är mindre vanlig om korrigeringen har fart. 38,2% och 61,8% återdragningar är emellertid mer benägna att studsa (eller vända trenden). Sonen 61,8% är särskilt känd som den gyllene retracement.

Vissa analytiker använder också ett derivat av Fibonacci retracement som kallas Fibonacci-förlängning för att identifiera hur långt ett rally kan gå. Under Fibonacci-förlängningen kan zoner hittas på 78,6%, 100%, 161,8%, 261,8% och 423,6%.

Elliott Wave-princip

Elliott Wave-principen skapades av den amerikanska revisorn Ralph Elliott 1938. Elliott studerade amerikanska marknader under ett decennium under sin pensionering och teoretiserade sedan att priserna oundvikligen – och ständigt – rör sig i en fraktal vågmönster. Detta fraktalvågmönster är kopplat till naturlagar, och du kan skissera fraktalvågen med hjälp av Fibonacci-sekvensen.

Elliott teoretiserade att marknadspriserna rörde sig i två typer av vågor, inklusive impulsvågor och korrigerande vågor.

Impulsvågor: Impulsvågor, även kända som motivvågor, rör sig i riktning mot den rådande trenden och består av fem mindre vågor, inklusive tre trendfrämjande eller handlande delvågor delade med två korrigerande undervågor.

Korrigerande vågor: Korrigerande vågor som kan vara en del av en större impulsvåg rör sig mot den rådande trendens riktning och består av tre mindre vågor, inklusive två korrigerande delvågor delade med en handlingsundervåg.

Denna teori är känd som Elliott 5-Wave mönster eller den Elliott Wave-princip:

När de kombineras tillsammans skapar en impulsvåg och en korrigeringsvåg åtta undervågor för att skapa ”5-3” -strukturen. Denna 5-3-struktur utgör varje Elliott-vågcykel.

Vi såg detta mönster på verkliga bitcoinmarknader under 2018. Diagrammet visar också priser som håller 78,6% Fibonacci-supportnivå.

Fibonacci retracement nivåer och Elliott vågmönster är bara två typer av tekniska indikatorer som bildar en partiell bild av kryptomarknader. När priserna återvänder till Fibonacci-varningszoner är det bäst att titta på andra indikatorer för att se om dina signaler bekräftar vändningen i dessa varningszoner. Om alla signaler pekar mot ett liknande resultat har du en mer informerad syn på marknaden.

Bollinger-band

Bollinger-band spårar sitt ursprung till den amerikanska finansanalytikern John Bollinger, som utvecklade teorin på 1980-talet. Bollinger-bandanalys använder ett rörligt medelbaserat överlägg för att mäta prisvolatilitet. Teorin involverar tre band, inklusive a mittband för att representera det enkla glidande genomsnittet och ett övre och nedre bandet för att representera standardavvikelser.

För mittbandet använder analytiker vanligtvis det 20-dagars enkla glidande genomsnittet (SMA). Det övre bandet är under tiden samma SMA med två standarder för avvikelse tillagda, medan det nedre bandet subtraherar två standarder för avvikelse. Analytiker kan justera antalet perioder baserat på deras handelspreferenser. Analytiker kommer dock att använda samma antal perioder för att beräkna SMA som de använder för att beräkna standardavvikelse.

Bollinger-bandens bredd indikerar volatilitet.

 • När banden är breda indikerar det att marknaderna är volatila och trendiga.
 • När banden är smala betyder det att volatiliteten minskar och marknaden sträcker sig.

Cirka 90% av prisrörelserna sker inom Bollinger-banden. När priset plötsligt rör sig utanför det övre eller nedre bandet, indikerar det att en breakout kan komma.

Under en stark uppåtgående marknad tenderar priserna att krama eller röra sig ur det övre bandet, till exempel, medan under en stark nedåtgående trend fokuseras prisaktiviteten kring det nedre bandet. Under marknadssvängningar fungerar de mellersta banden som ett motstånd för nedåtgående rörelser och en stödnivå för uppåtgående rörelser.

Näringsidkare letar efter två viktiga mönster inom Bollinger-band, inklusive dubbla topp (‘M topp’) och dubbel botten (‘w botten’) mönster. Det finns flera variationer av dessa mönster.

M Toppar: M topp- eller dubbeltoppmönster förekommer i en uppåtgående trend och är en indikation på en baisse vändning. I den här formationen träffar priset en punkt högt över det övre bandet och drar sig sedan tillbaka under mittbandet. Bandet rör sig upp igen men stannar utanför det övre bandet. När den andra stigningen inte når det övre bandet, signalerar det en försvagningstrend och sannolikt vändning.

W Underdelar: W-botten- eller dubbelbottenformationen är vad som händer när M-toppformationen vänds upp och ner. Det signalerar en hausseartad vändning. Det börjar med att priset sjunker under det nedre bandet och sedan rally förbi mittbandet innan det tappar igen. Under den andra nedgången berör inte priset det nedre bandet, sedan rally förbi den tidigare svängningen högt för att bryta ut i en hausseartad vändning och slutligen bilda en W.

On Balance Volume (OBV)

På balansvolym (OBV) är en volymbaserad oscillator och ledande indikator. Signalen kvantifierar volymen med kumulativ handelsvolym för att mäta trendernas styrka i uppåt eller nedåtgående riktning.

Tanken bakom balansvolymen är att betydande volymförändringar ofta föregår prisrörelser, och att volymen tenderar att vara högre de dagar då priset rör sig i riktning mot den rådande trenden. OBV lägger till volym under perioder när stängningen är högre än föregående stängning, sedan subtraherar volymen under perioder när stängningen är lägre.

OBV: s tekniska analys fokuserar mindre på volymets faktiska värde. Istället ser det på förändringshastigheten eller stigningen och nedgången. Denna uppgång och nedgång, enligt OBV-teorin, är det som indikerar styrkan i köp- och säljtryck. När OBV stiger trycker det högre köptryck, vilket leder till högre priser. När OBV faller indikerar det att en prisnedgång är nära förestående.

Vi kan se effekten av OBV i aktion här, inklusive den baisseartade avvikelsen:

Analytiker använder OBV-oscillatorn för att identifiera stöd- och motståndsnivåer och leta sedan efter utbrott som föregår prisutbrott. De kommer att titta på OBV som avviker från den rådande trenden, till exempel, vilket kan indikera en kommande baisseartad eller hausseartad återföring.

Vi ser denna effekt i aktion i nästa graf. Vi ser att priset gör en högre svängning hög medan OBV gör en lägre svängning hög, vilket indikerar en försvagad upptrend. På liknande sätt, när priset träffar en lägre låg och OBV gör en högre låg, förlorar nedåtgående trenden ånga, och en hausseartad breakout kan komma.

Det är här analysen av dina andra handelssignaler kan vara till nytta. Du kanske märker att OBV avviker från den rådande trenden, till exempel, använd sedan dina andra signaler för att bättre informera ditt nästa beslut.

Stokastisk oscillator

Stokastisk oscillator är en ledande oscillator som mäter fart och använder sedan den momentum för att förutsäga vart marknaderna kommer att flytta nästa. Metoden utvecklades på 1950-talet baserat på två nyckelbegrepp:

Regel 1) Momentum skiftar alltid före pris

Regel 2) Variationer i momentum kan förutsäga en förändring i marknadsriktningen

Med detta i åtanke mäter stokastisk oscillatoranalys förhållandet mellan stängningskurser under en viss period samt handelsintervallet (högt pris och lågt pris) för den perioden. Baserat på detta förhållande mäter den stokastiska oscillatorn potentiell trendåterföring, inklusive överköpta och översålda förhållanden.

Indikatoroscillatorerna mellan 0 och 100. Dessa siffror anger botten och toppen av handelsområdet över en viss tidsskala. Den tidsskalan är vanligtvis inställd på 14 perioder.

Oscillatorn består av två rader, inklusive den långsamma oscillatorn (% K) och den snabba oscillatorn (% D). Så här bryts formeln ner:

 • % K = [(Nuvarande period är nära – Lägsta pris för alla perioder) / (Högsta pris för alla perioder – Lägsta pris för alla perioder)] x 100
 • % D = 3-period Enkelt glidande medelvärde på% K

Värden högre än 80 indikerar en överköpt marknad, medan värden lägre än 20 indikerar en översåld marknad. Dessa siffror indikerar dock inte alltid en vändning. Under starka trender kan priset sväva vid dessa yttersta ändar av intervallet under en längre tid.

Stokastisk oscillatoranalys kan dock indikera en vändning eller kraftig ökning av momentum i vissa fall. När övergångar och avvikelser inträffar över och under signallinjen (% D), indikerar det en vändning och ökad momentum.

Stokastisk oscillatorteori bygger också på tanken att slutkurser tenderar att sväva i den övre halvan av handelsområdet under en uppåtgående trend medan de svävar nära den nedre halvan under en nedåtgående trend. Analytiker kommer att leta efter övergångar vid mittpunkten för att indikera en förändrad trend.

Bulliga avvikelser uppstår när priset träffar en lägre låg medan oscillatorn träffar en högre låg. Bearish avvikelser inträffar under tiden när priset träffar en högre höjd medan oscillatorn svänger till en lägre höjd. Dessa återföringar kan också bekräftas när priset bryter förbi den senaste svinghöjden (i en hausseartad avvikelse) eller den senaste svängningslågen (i en baisseartad avvikelse). Båda dessa saker kan bekräfta vändningen.

När det motsatta av dessa hausseartade och baisseartade avvikelser inträffar, skapas det som kallas en tjur- eller björnuppställning.

Under en tjuruppsättning, oscillatorn träffar en högre hög som priset träffar en lägre hög. När priset svänger till en lägre höjd fortsätter marknadens fart att öka, och priset kommer sannolikt att stiga ytterligare.

Under en bear setup, oscillatorn träffar en lägre låg som priset träffar en högre låg. I den här situationen indikerar progressiv nedåtgående momentum att en fortsatt uppåtgående stigning är osannolik trots att priset avviker uppåt.

Det finns två varianter av den stokastiska oscillatorn, inklusive långsamma och fullständiga versioner.

 • Långsam version: Den långsamma versionen av oscillatorn innehåller en utjämningsformel. En 3-period utjämnad SMA på% K används för att effektivisera% K-linjen.
 • Full version: I den fullständiga versionen av oscillatorn är formeln helt anpassningsbar och handlare kan ställa in anpassade tillbakablicks- och utjämningsperioder som de vill.

När du kontrollerar stokastisk oscillatoranalys kan du också hitta något som heter StochRSI. Detta är ett derivat av stokastisk oscillatorteori som tillämpar oscillatorn på det relativa styrkaindexet (RSI) istället för priset. I den meningen är StochRSI en momentumoscillator av en momentumoscillator. StochRSI indikerar den relativa positionen för RSI med avseende på dess hög-låga intervall för en viss uppsättning perioder. Du beräknar StochRSI med samma formel som för stokastisk oscillatoranalys, förutom att du ersätter prisvärdena med RSI-värden.

Spotting och bekräftelse av signaler med ljusstake-mönster

Teknisk analys fungerar särskilt bra för att utveckla medellång och lång sikt. Det kan dock vara svårare att hantera färre handelsperioder och kortare tidsskalor.

Därför har ljusstake-analyser blivit särskilt populära för kortvariga handlare de senaste åren. Ljusstake-mönster används tillsammans med diagrammönster och tekniska indikatorer för att ge ytterligare bekräftelse på förväntade breakouts.

Vi förklarade grunderna för ljusstake-diagram ovan. Vi berättade för dig hur ett ljusstake mönster fungerar, inklusive vad ljusstakeens kropp och veke betyder.

Ljusstake-analys är särskilt användbar eftersom ljusstake-diagram innehåller mer information för en enda handelsperiod än någon annan typ av diagram. Med en blick kan du se hur marknaderna presterade den dagen baserat på ljusstaken, veken och förhållandet mellan övre och nedre veken och kroppen. Varje ljusstake berättar om köpare eller säljare hade kontroll under den aktuella handelsperioden och hur andra marknadskrafter tävlade mot varandra.

Att lära sig läsa ljusstake-diagram kan vara en av dina bästa färdigheter att utvecklas som näringsidkare. Här är några av de funktioner som är vanliga i ljusstake-diagram.

Enstaka periodmönster

Kort dag

Dessa ljusstakar indikerar händelsefulla handelsperioder. Ljusstaken berättar att priset flyttade väldigt lite från öppet till stängt under denna period. Det visar också att handelsintervallet – skillnaden mellan de högsta och lägsta priserna under dagen – var liten. Oavsett färgen på ljusstaken, visar denna ljusstake att tjurar och björnar håller stadigt under denna period.

Lång dag

En intensiv handelssession där priset rörde sig väsentligt från öppet till nära kan se ut som ljusstaken ovan. Den gröna ljusstaken visar att köpare dominerade sessionen och berättade att det var en hausseartad marknad. Den röda ljusstaken visar att säljare dominerade, vilket gav marknaden en kraftig fart.

Spinning Tops

Du kan höra analytiker prata om ljusstake. På dessa ljusstakar är vekarna relativt långa. Detta är ett neutralt mönster oavsett kroppens färg. Med detta mönster liknar ljusstaken en kort dag, även om skuggorna indikerar ett mer betydande handelsintervall. Köpare och säljare drev båda marknaden på olika ställen, även om sessionen slutligen slutade nära där den öppnades.

Långa skuggor

Färgen på den här ljusstaken är inte särskilt viktig för detta mönster. Vad som är viktigare är om kroppen sitter på toppen eller botten. När kroppen är nära botten med en lång övre skugga, indikerar det att köpare ansträngde sig för att driva upp marknaden, men starkt försäljningsmoment tvingade priset att slå sig ner igen lågt och signalera en baisseartad marknad. Omvänt, när kroppen ligger högst upp i sortimentet med en lång lägre skugga (wick), anses den vara ett tecken på en hausseartad marknad. Säljare försökte ta kontroll, även om stark köpmoment så småningom drev den nära toppen.

Marubozu

Marubozu betyder “rakat huvud” på japanska. En ljusstake med marubozu har bara en kropp och det finns inga märkbara skuggor (veken) på vardera sidan. Denna ljusstake inträffar när öppningen och stängningen av en session är nära höga och låga. En grön ljusstake av marubozu berättar för oss att sessionens öppna motsvarade dess låga och den nära lika höga, vilket innebär att köpare komplicerade dominerade sessionen och signaliserade en hausseartad marknad. En röd ljusstake av marubozu berättar att sessionen öppnade vid sin högsta punkt och stängdes vid sin lägsta punkt, vilket indikerar starkt försäljningspress under hela perioden. Ju längre kroppen är, desto större momentum i båda riktningarna.

Hammare

Ett hammarstearinljusmönster bildas efter en session med fallande priser. Sessionen stängdes nära toppen utan övre skugga och en nedre skugga dubbelt så länge som kroppen. Hammarmönstret indikerar att köpare börjar skjuta tillbaka. Det är ett hausseartat mönster oavsett kroppens färg. Det enda kravet här är att ljusstaken måste stängas högre i grönt för att validera mönstret.

Hängande man

Den hängande ljusstaken är identisk med hammarmönstret vid första anblicken. Hammarmönstret blir emellertid hängande mansmönster när det observeras efter en serie av stigande priser. Precis som hammaren kan den hängande mannen vara antingen grön eller läst. Under en uptrend ses den hängande mannen som en varning: det var nedåtgående aktivitet men köpare drev priset upp mot slutet av sessionen. Om nästa ljusstake stängs lägre än kan den hängande ljusstaken signalera en vändning.

Inverterad hammare

En upp och ner eller inverterad hammare efter en nedåtgående trend betraktas som ett haussivt vändningsmönster men bara om nästa ljusstake stängs högre. Denna ljusstake berättar att sessionen slutligen stängdes nära öppningspriset, även om den övre skuggan är en tidig indikation på att köpare utmanar säljare för marknaden.

Stjärnfall

En stjärna är identisk i utseendet med en inverterad hammare, men den bildas i en uppåtgående trend istället för en nedåtgående trend, vilket gör den till en baissignal. Även om den stjärna ljusstaken indikerar ytterligare fortsättning på upptrenden (som visas av den långa övre skuggan eller veken), stängde sessionen slutligen nära botten av sitt intervall, vilket indikerar försvagning uppåt.

Doji

Det är här vi börjar komma in i de konstiga och unika ljusstake-signalerna. En doji är ett neutralt korsformat mönster som indikerar ett tillstånd av nästan jämvikt på marknaden. Sessionen handlades högt och lågt, men slutade slutligen exakt där det öppnade. Med doji-ljusstaken kan de övre och nedre skuggorna vara lika eller inte. Ibland indikerar dojien en återkommande momentum eller en potentiell vändning – säg när den bildas bredvid vissa andra mönster.

Dragonfly Doji

Sländan doji ljusstake mönster har en lång nedre skugga och ingen övre skugga, och det öppna och stänga är lika med det höga för sessionen. När trollsländans doji-ljusstake-mönster bildas i en nedåtgående trend, anses det vara ett tecken på hausseartad vändning.

Gravsten Doji

En gravsten-doji har längs övre skugga och ingen nedre skugga, och öppen och nära är lika med den låga för sessionen. Gravstenens doji-ljusstake i en uppåtgående trend signalerar en baisse vändning. På både sländan och gravstenens doji-ljusstake är skuggans längd en bra signal om fart bakom en vändning.

Flera periodmönster

Ovan ovan analyserade vi ljusstakar baserat på en enda ljusstake för en enda session. I de flesta fall innebär dock ljusstake-analys att man läser flera ljusstakar för att urskilja ett mönster. Vi diskuterar några av de vanligaste (och mest användbara) mönster med flera perioder nedan, inklusive två-period, tre-period och fem-period mönster.

Obs! Det är viktigt att notera att många av dessa tvåperiodmönster inte behöver ligga direkt intill varandra. De kan inträffa under två efterföljande handelssessioner. Eller så kan de förekomma i närheten av varandra.

Bearish svällande

Ett baisse uppslukande mönster är ett tvåperiodmönster som signalerar en baisseartad vändning när den ses under en uppåtgående trend. Mönstret börjar med en kort grön kropp följt av en längre ljusstake med en röd kropp. Det kallas ett ‘uppslukande’ mönster eftersom kroppen av den andra ljusstaken helt omsluter den första ljusstaken (även om skuggorna inte nödvändigtvis behöver sväljas).

Bullish uppslukande

En hausse-uppslukning signalerar ett hausse-vändningsmönster i en upp-trend. Det är en tvåstaka ljusstake med en kort röd kropp först och en andra, grön ljusstake som omsluter den första.

Sammantaget är uppslukande mönster några av de starkaste indikatorerna för att vi ska se en vändning. De indikerar inte bara en förändring i marknadens rörelse, utan de indikerar också en betydande förändring i fart.

Bullish Harami

Harami är intressant nog det japanska ordet för ‘gravid’. Det är vettigt när man tittar på ljusstaken med två perioder. En hausse harami bildas i en nedåtgående trend när en lång röd ljusstake följs av en liten grön ljusstake. Det kompletta handelsområdet för den senare ljusstaken måste ligga inom den tidigare ljusstaken (därav det ‘gravida’ namnet).

Bearish Harami

En baisseartad harami består av en stor grön ljusstake som täcker hela den röda ljusstaken.

Haramimönster föreslår vanligtvis att återuppta fart efter en stark trend. En harami anses vara omvänd endast om nästa ljusstake stängs bra, vilket innebär att den har samma färg som den andra ljusstaken.

Harami Cross

Ett haramikors är ett tvåperiodmönster som liknar en harami, förutom att den andra ljusstaken är en doji (korsbilden vi diskuterade ovan), med dojinen helt uppslukad av kroppen av den första ljusstaken. Haramikorset indikerar försvagad fart eller obeslutsamhet på marknaden istället för en fullständig vändning. För att detta mönster ska indikera en vändning måste den tredje ljusstaken som följer doji vara i samstämmighet.

Om ett haramikors bildas i en uppåtgående trend, måste ljusstaken efter doji stängas under dojis handelsintervall i rött. Om den stänger ovan i grönt, kan det betyda att haramikorset helt enkelt var en kort konsolidering innan uppåtgående trend fortsätter.

Om ett haramikors bildas i en nedåtgående trend, måste ljusstaken som följer doji stängas över dojis handelsintervall i grönt för att indikera en hausseartad vändning.

Pincett Topp

Ett två-periodigt toppljusstake-mönster bildas när minst två ljusstake har jämna toppar, oavsett botten. När den bildas under en uppåtgående trend anses pincettens topp vara ett potentiellt vändningsmönster. Ljusstaken berättar att det övre gränspriset har avvisats upprepade gånger på samma nivå, vilket tyder på starkt motstånd på den nivån. Eftersom fler ljusstakar bildar jämna toppar runt dessa sessioner ger det större bevis för motstånd på den nivån. Vändningen bekräftas av en baisseartad stängning i rött under mittpunkten för den första ljusstaken i mönstret.

Pincett botten

En pincettbotten är den inversa av pincettens topp: ljusstakenas botten är jämn, men topparna inte. En pincettbotten är ett potentiellt reverseringsmönster i en nedåtgående trend. När flera ljusstakar har jämnt botten antyder det att marknaden upprepade gånger har avvisat samma låg, vilket indikerar starkt stöd på den nivån. Bullish reversering är komplett när mönstret följs av en högre close.

Med både pincett- och pincetvändningsmönster används endast topparna och botten på ljusstakenes kroppar för att validera mönstret. Skuggorna beaktas inte.

Dark Cloud Cover

Mörkt molntäcke är ett tvåårigt baissalt reverseringsmönster i en uppåtgående trend. För att detta mönster ska bildas följs en långkroppslig, ljusstake med en baisseartad ljusstake som stängs under mittpunkten för den första ljusstakeens kropp. Den första ljusstaken måste också stängas nära sessionens lågpunkt utan en mycket lägre skugga.

Piercing Line

Piercinglinjen är ett två-period haussivt vändningsmönster i en nedåtgående trend. Det är motsatsen till det mörka molnmönstret. För att en genomträngande linje ska bildas måste den långkroppsliga ljusstaken följas av en hausseartad ljusstake som stängs över mittpunkten för den första ljusstakeens kropp. Mörkt molntäcke och genomträngande linjemönster liknar baisseartade och hausseartade uppslukande mönster, även om momentet bakom vändningen är mindre signifikant.

Morgonstjärna

Morgonstjärnan är det första treperiodmönstret på vår lista. det är ett hausseartat vändningsmönster som liknar piercingslinjen, men med en mittstake med en kort kropp. Ett morgonstjärnmönster bildas när vi har en lång röd kropp följt av en händelselös röd eller grön kropp och sedan en tredje ljusstake som stängs ovanför mittpunkten för den första ljusstaken.

Aftonstjärna

Aftonstjärnan är det inversa av morgonstjärnmönstret. Det är ett treårigt vändmönster som, precis som morgonstjärnan, kännetecknas av närvaron av en mellanstake som har en kort kropp. Kvällstjärnan bildas med en lång grön kropp följt av en kort grön eller röd kropp och en tredje ljusstake i rött som stängs under mittpunkten för den första ljusstaken. En ljusstake för kvällsstjärnan indikerar en baisse vändning.

Morgon Doji Star

Ett morgon-doji-stjärnmönster liknar de två “stjärnmönstren” ovan, men där den mellersta ljusstaken är en doji. Doji-signalerna var obeslutsamhet bland handlare innan marknaden så småningom bestämde sig för en hausseartad vändning. För att morgondojistjärnan ska bildas måste den tredje ljusstaken stängas ovanför mittpunkten för den första.

Kväll Doji Star

Kvällens doji star ljusstake mönster indikerar en baisseartad vändning. Den baisse vändningen är klar när den tredje ljusstaken stängs under mittpunkten för den första, tillsammans med doji i mitten.

Tre vita soldater

Tre vita soldater är ett treårigt haussymönster som indikeras av tre långa gröna ljusstakar efter en period med fallande priser. För att de tre vita soldatmönstren ska bildas måste varje ljusstake i mönstret stängas nära sessionens höga, med endast en kort eller rakad övre skugga. Varje ljusstake i mönstret måste också vara större än eller åtminstone lika stor som den första ljusstaken.

Tre svarta kråkor

De tre svarta kråken ljusstake-mönstret är ett vändningsmönster i tre perioder i en uppåtgående trend. Mönstret innehåller tre långa röda ljusstakar, varvid varje ljusstake stängs nära sessionens låga, med en liten nedre skugga. Den andra och tredje ljusstaken måste ha samma storlek eller större än den första ljusstaken.

Stigande tre metoder

Att stiga tre metoder är ett femperiodmönster som indikerar en hausseartad fortsättning. Mönstret är format med en lång grön ljusstake följt av tre små röda ljusstakar som finns i kroppen av den första. Mönstret är komplett när dessa fyra perioder följs av en sista lång grön ljusstake. Mönstret visar att säljare försökte pressa tillbaka och vända trenden, även om rådande fart inte räckte för att slutföra en vändning. För att mönstret ska bekräftas måste den femte ljusstaken stängas högre än den första, vilket bekräftar att omvändningsförsöket inte lyckades.

Falling Three Methods

Det fallande tre metodmönstret är det motsatta av det stigande tre metodmönstret ovan. Det är ett femårigt baisseartat fortsättningsmönster som indikerar att det fanns ett visst köppress, även om det inte var tillräckligt för att vända det rådande nedåtgående trycket. Mönstret bildas när en lång röd ljusstake följs av tre små gröna ljusstakar som finns i kroppen av den första och en annan lång röd ljusstake. Den femte ljusstaken måste stängas under kroppen av den första för att bekräfta fortsättningen av nedåtgående trend.

Hur man snabbt läser alla ljusstake-diagram: 3 frågor att ställa

Visst, du kan memorera alla ljusstake-mönster ovan – och det är inget fel på det. Men det är mycket att memorera.

Vi har en bättre idé. Du kan analysera många ljusstake-diagram helt enkelt genom att svara på tre enkla frågor:

Vad var den föregående trenden? Detta berättar om det finns en trend som kan vändas, eller om marknaderna vacklar utan någon tydlig riktning (vilket gör det svårt att utföra noggrann analys).

Var stängde den senaste sessionen i förhållande till handelsområdet? En nära nära hög är hausse, medan en nära nära låg är baissär. Längre skuggor indikerar betydande prisavslag.

Hur stor var ljusstakeens kropp jämfört med angränsande ljusstakar? Ljusstakar med större kroppar än omgivande ljusstakar berättar för oss att det var relativt större fart för den perioden, vilket tyder på en större förändring från öppen till nära. En ljusstake med en liten kropp efter en stark trend antyder under tiden att det fanns en upprörande fart, paus eller obeslutsamhet på marknaden.

Svaren på dessa tre frågor kan ge oss starka signaler om vad marknaderna kommer att göra nästa. I en nedåtgående trend indikerar en långkropp nära toppen av sessionens intervall en stark sannolikhet för en hausseartad vändning. I en stigande trend indikerar en långvarig stängning nära sessionens lågpunkt en baisseartad förändring på marknaden.

Nackdelar med ljusstake-analys

Ljusstakar packar mycket information i en enkel symbol. Men de är inte perfekta.

Ljusstakar beskriver till exempel inte den kronologiska sekvensen av prisåtgärder under sessionen. Vi vet var sessionen öppnade och stängdes och vad det höga priset och det låga priset var för den sessionen. Vi vet dock inte om sessionen sjönk i det öppna, skjutit i höjden eller vippades hela dagen. Ett linjediagram låter oss se hur en viss session spelades ut från öppen till stängning.

Naturligtvis kan du justera tidsramen för ditt diagram för att få en mer exakt uppfattning om hur marknaderna presterade under en viss tidsperiod.

Tillämpa analys av ljusstake mönster på verkliga marknader

Ljusstake mönster berättar ibland historien om en marknad, men inte alltid. Låt oss ta en titt på en verklig marknad för att se om vi kan använda ljusstakar för att identifiera några trender.

Detta är ett diagram över BTC / USD:

Diagrammet visar att det relativa styrkaindexet (RSI) slutar brytas ned strax över 40 under den andra veckan i november. Det går in i överköpt status inom en vecka, sedan stiger det stadigt i en månad.

RSI förblir överköpt i flera veckor, vilket tyder på att en baisse vändning är nära förestående. i alla fall, det finns ingen indikation på en vändning trots att försäljningstrycket nästan inte finns.

Under den andra veckan i december når priset en ny höjdpunkt, även om RSI avviker till en lägre höjd. Därefter ser vi en bekräftelse på säljtrycket när ett ljusstake-mönster bildas.

Om du tittar noga finns det dock en doji-stjärna mellan stjärnan och den sista ljusstaken i mönstret. För vissa mönster behöver ljusstaken inte nödvändigtvis vara intill varandra. Doji är neutral och indikerar att marknaderna var obeslutsamma. Under dessa scenarier kan vi slå samman två ljusstakar, stjärnan och doji, och resultatet är fortfarande en stjärna.

Den sista ljusstaken i diagrammet stänger avsevärt under mittpunkten för den första ljusstaken. När vi betraktar den här signalen i samband med baisseartad RSI-divergens, indikerar den stark baisseartikelförberedelse som gör sig redo att träffa marknaden.

Således kan den näringsidkare som utför ljusstakeanalysen ta en kort position här och stanna vid den senaste höjden. Vi vet inte om huvudet och axlarna (H&S) mönster här kommer att slutföras. Trots flera korta möten fortsätter dock RSI att avvika baissärt. Alla tecken pekar mot en baisseartad sväng, så du håller fast vid din korta position.

När den andra veckan i januari anländer, kommer H&S toppmönster har bildats. Volymökningen bryter mönstrets halsringning, vilket ytterligare bekräftar näringsidkarens position. Stoppet kan flyttas till den senaste svingen högt i mönstret för att täcka näringsidkarens vinster.

Topp 6 sätt att handla Bitcoin: Användbara kryptohandelsstrategier

Vi har berättat om de olika mönster och strategier som är tillgängliga för dig, men det finns många olika sätt att genomföra dessa handelsstrategier:

Micro Trading eller Scalping

Denna handelsstrategi innebär att man använder små prisrörelser för att samla vinster under hela dagen. En skalper använder vanligtvis ett 5 eller 15 minuters diagram och identifierar sedan ett lokalt intervall och handlar baserat på ljusstake-mönster. Med informerad ljusstakeanalys och lite tur kan en begåvad skalper kunna tjäna vinst. Ändå är mikrohandel eller skalning mycket riskabelt och en enda dålig handel kan ångra en dags vinst.

Dagshandel

Daghandlare identifiera handelsdagens potentiella intervall med hjälp av olika indikatorer och kapitalisera sedan på prisfluktuationer. En dagshandlare använder vanligtvis ett timdiagram för att ställa in in- och utgångspositioner. Daghandlare kan använda ljusstake-mönster, momentumindikatorer och volatilitetsindikatorer för att informera om sina affärer.

Swing Trading

Swing-handel är en kort till medellång handelsstrategi där handeln varar från några dagar till några veckor. Swing-handlare identifierar lokala support- och motståndsnivåer inom ett kortvarigt handelsintervall, vanligtvis under en konsolideringsperiod. Sedan gör de affärer baserat på toppar och nedgångar inom detta intervall och deras analys.

Positionshandel

Positionshandel är den typ av handelsaktivitet där du innehar (eller hodl) en position under en viss tidsperiod. Du handlar inte alls utan investerar istället i en tillgång baserat på din analys. En positionshandlare analys kan inkludera grundläggande analys och veckovis eller månadsvis kartvisning med målet att tjäna långsiktiga vinster.

Marginalhandel

Marginalhandel är populär bland daghandlare och swinghandlare. Marginalhandlare använder hävstång som lånas från en börs eller mäklare för att öka värdet på sina affärer var som helst från 2x till 100x. I grund och botten satsar du på att priset stiger (långt) eller nedåt (kort) inom en viss tidsperiod. Det här är den enda typen av handel på listan där det är möjligt att förlora mer pengar än du investerade, vilket gör marginalhandeln riskabel. Naturligtvis multipliceras vinsterna också med förhållandet mellan hävstång. Det är en typ av handel med hög risk och hög belöning.

Algoritmisk handel

Algoritmisk handel eller automatiserad handel innebär att man använder programvara – som tradingbots – för att utföra affärer baserat på förutbestämda kriterier. Du kan köpa handelsalgoritmer från en marknadsplats. Eller du kan skapa din egen algoritm baserad på handelssignaler genom att använda saker som volym, intervall, glidande medelvärde och momentum för att utrusta din bot för att göra bästa möjliga affärer.

Topp tio tekniska handelstips

Det är enkelt att handla kryptovaluta. Att faktiskt tjäna pengar på handel med kryptovaluta kan dock vara svårt. Här är våra tio favorittips för både nya och avancerade handlare:

Tillbringa mer tid på att studera diagram: De flesta handlare – särskilt nybörjare – spenderar inte tillräckligt med tid på att studera diagram. Om du vill förbättra din förmåga att analysera marknader måste du bli en kompetent kartläsare.

Dra nytta av pappershandel: Dagens största börser erbjuder pappershandel, så att du kan spela med falska pengar innan du börjar handla den riktiga saken. Implementera några av dina strategier och analyser för att se hur du presterar.

Lita på trenden: Efter att ha läst de tekniska analystipsen ovan kan du anta att de flesta signaler indikerar en vändning i en trend. Trender är dock trender av en anledning, och du bör aldrig satsa mot trenden på en trendmarknad såvida du inte ser flera bekräftelser av en vändning.

Stop-Loss-order är fantastiska: Även de mest erfarna handlarna kan se hur deras positioner likvideras när marknaderna tar en oväntad vändning. När marknader vänder oväntat är stoppförluster dina bästa vänner. Använd efterföljande stop loss-order för att skydda vinsten du har tjänat.

Undvik Nybörjars lycka: Många nybörjare med tekniska nybörjare får lite nybörjars tur och antar sedan att de är de största tekniska handlarna i världen. Erfarna tekniska handlare är under tiden tillräckligt smarta för att aldrig bli självbelåtna. Undvik att bli för hög eller för låg när du handlar oavsett resultatet.

Girighet dödar: Detta tips bygger av spetsen ovan. Många skickliga handlare misslyckas med att behålla sina vinster helt enkelt på grund av girighet. Varför sälja nu när jag kan sälja nästa månad och tjäna dubbelt så mycket? Det låter bra – tills marknaderna tappar och rensar bort alla dina vinster. Sätt dina mål, håll dig till dem, ta dina vinster och vänta på nästa möjlighet.

Du behöver inte göra varje handel: Ibland känns en handel bara inte. Kanske ger din analys dig ingen tydlig signal. I vissa fall kanske du bara vill undvika att göra en handel. Var tålmodig och vet vilken kulle du ska dö på.

Diversifiera med Altcoins är inte riktigt diversifierande: Vissa kryptofanatiker rekommenderar att du diversifierar din portfölj genom att köpa altcoins. Tyvärr är bitcoin fortfarande kungen på kryptomarknaderna, och de flesta altcoins följer helt enkelt i kölvattnet. I många fall rör sig altcoins i låst steg med bitcoin. Lås aldrig alla dina pengar i krypto.

Oreglerade marknader är farliga: Kryptomarknader är fortfarande i stort sett oreglerade och okontrollerade. Trots vad kryptoentusiaster säger är en stor mängd kryptovolym kopplad till olaglig aktivitet. Kryptohandel är riskabelt av alla möjliga skäl.

Din vinst kan försvinna med en enda dålig eller hackad utbyte: Du kanske är världens bästa tekniska näringsidkare. Du kan ha tredubblat din investering på en enda handelsdag. Tyvärr betyder dessa vinster ingenting om du lämnar dina privata nycklar osäkra. Se till att du har kontroll över dina privata nycklar och lämna aldrig mer än du har råd att förlora på ett utbyte.

Analys av Bitcoin-diagram: Slutord

Slutligen, från våra handelspionjärer (som hjälpte till att konstruera den här användarhandboken) till alla våra uppriktiga kamrater, hoppas vi att den här premiärhandelshandboken för bitcoin förändras. Ja, kunskap är makt men att vidta massiva åtgärder för vad du absorberade ovan är ett av de bästa lösningarna för att förlora rädsla (osäkerhet och tvivel också) eftersom att följa en ny gräns och atmosfär som kryptovalutamarknaden kan vara en spelväxlare för dem som tillämpa och implementera rätt beskrivna strategier och tips.

Varje handlare av bitcoin eller digital tillgångsinvesterare som gjort det så långt in i vår granskning av kryptokartanalys kommer säkert att ha lärt sig flera metoder som kommer att optimera dina resultat av hur bitcoinhandel och kryptokurrencyanalys fungerar.

Lycklig handel!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map