Bitcoin vs Ethereum: Vad är skillnaden?

Som utbildad kryptoinvesterare är det viktigt att du förstår skillnaderna mellan Bitcoin och Ethereum. Båda dessa mynt är titaner på marknaden, om än av olika skäl. Båda mynten är avgörande för marknadens utveckling just nu. Här är vad som gör dessa mynt så annorlunda men ändå så viktiga på marknaden.

Bitcoin

Bitcoin var världens första framgångsrika kryptovaluta. Satoshi Nakamoto förändrade världen när han introducerade sitt revolutionära protokoll. Hans mål var att skapa ett “peer-to-peer electronic cash system” som både var censurresistent och decentraliserat.

Han lyckades med sitt uppdrag när han lanserade Bitcoin officiellt 2009. Sedan dess har Bitcoin sett en enorm tillväxt både ekonomiskt och tekniskt. Men i sin kärna är det fortfarande tillgängligt för alla. Bitcoin förändrade världen för alltid och inspirerade en ny bransch. Av dessa skäl kan du betrakta Bitcoin som den första generationen av kryptovalutor.

Speciellt är Bitcoin inte stillastående och protokollet utvecklas ständigt. Det byggdes dock för att tjäna sitt speciella syfte. Följaktligen är det inte det bästa alternativet för funktioner som smarta kontrakt eller andra nästa generations blockkedjefunktioner. Speciellt utvidgas introduktionen av protokoll med andra lager som Lightning Network Bitcoins funktionalitet avsevärt.

Andra generationen – Bitcoin vs Ethereum

Ethereum är en distribuerad, offentlig blockchain. Detta decentraliserade nätverk introducerade världen till smarta skriptfunktioner. Dessa protokoll tillät vem som helst att bygga decentraliserade applikationer och utöka användningsfall för kryptovalutor. Idag finns det tusentals olika kryptos och blockchain-projekt. De flesta använder dock vissa former av smarta kontrakt för att effektivisera nätverksaktiviteter.

Ethereum-diagram

Ethereum-diagram

Inte exakt en kryptovaluta

Det är viktigt att du förstår att Ethereum inte är en kryptovaluta. Ethereum är plattformen som kryptovalutan Ether fungerar inom. Detta nätverk fungerar främst som ett programmerbart decentraliserat nätverk för Dapp-utvecklare. Dessutom är Ether: s primära roll att kompensera gruvarbetare för att utföra EVM (Ethereum Virtual Machine) -beräkningar.

Ethereum var det första kryptovalutanätverket som byggdes specifikt för att stödja Dapp-utveckling. Dapps är applikationer som är utformade för att köras på decentraliserade nätverk. De första Dapparna kördes på decentraliserade nätverk som Tor-nätverk. Dessa nätverk är censurresistenta på grund av sin decentraliserade natur.

Dapps som körs på blockchain-nätverk är kärnan i blockchain-revolutionen. På detta sätt representerade Ethereum en grundläggande förändring i utvecklingen och funktionaliteten av kryptovalutor framåt. Av dessa skäl anses Ethereum vara en andra generationens kryptovaluta

Smarta kontrakt


För att utföra smarta kontrakt introducerar Ethereum ett unikt protokoll som kallas EVM – Ethereum Virtual Machine. Varje full Ethereum-nod kör ett ögonblick av dessa virtuella stackar. Den största fördelen med EVM är att de förbättrar processen med att bygga decentraliserade applikationer genom att förbättra programmerbarheten och effektiviteten som nätverket kör kontraktskod.

Ethereums historia

En av Bitcoins tidiga anhängare var en datorutvecklare med namnet Vitalik Buterin. År 2013 bestämde sig denna fördelaktiga person för att bygga en ny kryptovaluta. Detta nya projekt skulle dela många tekniska egenskaper med Bitcoin. Till exempel använder båda mynt en Proof-of-Work (PoW) -algoritm för att validera nätverkets tillstånd.

Konsensus

Bitcoin använder SHA-256-algoritmen. Denna matematiska ekvation kräver att gruvarbetare kan bevisa sitt arbete genom avancerade beräkningar. Nätverket justerar automatiskt sina svårigheter för att säkerställa att transaktionsblock bara godkänns med tio minuters intervall. Detta tillvägagångssätt säkerställer en förutsägbar monetär utgivningsstrategi tills den sista Bitcoin bryts någon gång in 2140.

Ethereum, som Bitcoin, använder för närvarande ett konsensusprotokoll (PoW). Ethereum använder dock Ethash-algoritmen. Buterin bestämde sig för denna mekanism för att minska fördelen med specialiserade ASIC-gruvriggar (Application Specific Integrated Circuit). ASIC-gruvriggar är byggda från grunden för att lösa SHA-256-algoritmen som Bitcoin använder. Kritiker av ASIC-gruvarbetare hävdar att dessa dyra riggar orsakar centralisering i Bitcoin-nätverket.

Blockera tider

När man jämför transaktionen genom nätverken kommer Ethereum långt före Bitcoin. Bitcoin godkänner block var tionde minut. Dessa block rymmer högst 1 MB data. Följaktligen kan Bitcoin bara ha cirka 7 transaktioner per sekund. Denna låga datahastighet byggdes in i Bitcoins kärnkodning för att säkerställa att vem som helst kunde använda nätverket.

Ethereum-nätverket har cirka 15 transaktioner per sekund. Dessa funktioner kommer att förbättras avsevärt efter den kommande Ethereum 2.0-uppdateringen. Denna uppgradering skulle driva Ethereums kapacitet närmare 100 000 transaktioner per sekund enligt utvecklare.

Gruvbelöningar – Bitcoin vs Ethereum

Det finns olika gruvbelöningar som betalas ut till noder i varje nätverk. Bitcoin-gruvarbetare får en belöning på 6,5 BTC om de är noden som fullbordar SHA-256-ekvationen först och lägger till nästa block i blockchain. Jämförelse får Ethereum-gruvarbetare en belöning på 2 ETH för sitt deltagande i valideringsblock av transaktioner.

Ethereum Stats via Etherscan

Ethereum Stats via Etherscan

Totalt utbud – Bitcoin vs Ethereum

Bitcoin begränsar sin leverans på 21 000 000 mynt. Denna strategi säkerställer att Bitcoin behåller brist på marknaden. Omvänt finns det inget tak på mängden eter (ETH). Nätverket måste fortsätta att producera ETH på obestämd tid för att täcka gasavgifter som skapats av utvecklare som kör EVM. För närvarande finns det 114 467 625,91 ETH i omlopp idag.

Ethereum att gå till PoS

Intressant är att Ethereum kommer att göra en större uppgradering i år till Ethereum 2.0. Denna hårda gaffel skulle placera ETH på en ny blockchain som körs på en ProS-of-Stake (PoS) algoritm. PoS-nätverk tar bort gruvarbetare och förlitar sig på att mynthållare sätter in sina tokens för att validera nätverkets tillstånd.

PoS-nätverk är mycket mer energieffektiva och billigare att underhålla. De ger också snabbare transaktionstider jämfört med PoW-nätverk. Bäst av allt, det finns inget behov av att köpa dyr gruvutrustning eftersom allt du behöver är en nätverksplånbok för att sätta dina mynt på ett PoS-system.

ETH ICO vs Bitcoins lansering

Bitcoin hade en lugn lansering som firades av endast ett fåtal utvalda i cypherpunk och utvecklingssamhället med hänsyn till denna monumentala uppfinning. Intressant nog började Bitcoins resa officiellt med Genesis-blocket. Detta är det första blocket i Bitcoins blockchain. Medan ingen vet med säkerhet hur många Bitcoins Nakamoto som bryts, uppskattar uppskattningar hans belöningar till 1 miljon Bitcoin.

Som jämförelse gick Ethereum in på marknaden med mycket mer fanfare. Ethereum ICO (Initial Coin Offering) samlade 18 miljoner dollar. Ethereum fortsatte denna fart fram till lanseringen av den första DAO (Decentralized Autonomous Organization). Detta evenemang ägde rum i april 2016. Lanseringen av DAO ökade Ethereums status och hjälpte nätverket att säkra 150 miljoner dollar i sin offentliga ICO. Vid den tiden var DAO det största crowdfunding-evenemanget som ägde rum i blockchain-industrin.

Bitcoin vs Ethereum – äpplen vs apelsiner

Nu när du har en bättre förståelse för skillnaderna mellan Bitcoin vs Ethereum är det lätt att se varför båda projekten har lång livslängd i sektorn. Som sådan har de flesta kryptoinvesterare båda dessa mynt i sin portfölj.

Var kan man köpa Bitcoin (BTC) & Ethereum (ETH)

Dessa är två av de mest populära kryptovalutorna i världen. Börsen nedan möjliggör köp av båda dessa digitala tillgångar.

Bitcoin vs Ethereum: Vad är skillnaden? Bitcoin vs Ethereum: Vad är skillnaden? Bitcoin vs Ethereum: Vad är skillnaden?
★★★★★ ★★★★★ Binance Review

Betyg på Securities.io bestäms av vårt redaktionsteam. Poängformeln för mäklare för digitala tillgångar (kryptovaluta) tar hänsyn till dussintals faktorer, inklusive kontoavgifter och miniminivåer, handelsplattformar, kundsupport, tillsynsorgan och investeringsalternativ.

★★★★★ ★★★★★ Kraken Recension

Betyg på Securities.io bestäms av vårt redaktionsteam. Poängformeln för mäklare för digitala tillgångar (kryptovaluta) tar hänsyn till dussintals faktorer, inklusive kontoavgifter och miniminivåer, handelsplattformar, kundsupport, tillsynsorgan och investeringsalternativ.

★★★★★ ★★★★★ Kriptomat Recension

Betyg på Securities.io bestäms av vårt redaktionsteam. Poängformeln för mäklare för digitala tillgångar (kryptovaluta) tar hänsyn till dussintals faktorer, inklusive kontoavgifter och miniminivåer, handelsplattformar, kundsupport, tillsynsorgan och investeringsalternativ.

Bäst för

Avancerade användare

Bäst för

USA-handlare

Bäst för

Europeiska handlare

Kontominimum

Ingen

Kontominimum

1,00 $

Kontominimum

35 €

Kampanjer

10% återbetalning

Rabattkod: EE59L0QP

Kampanjer

Ingen

Kampanjer

Ingen

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map